img_20171002_1040523.jpg

Vesti

02.10.2017. - 11:21

Dvodnevna zvanična poseta predsednika Republike Grčke Prokopiosa Pavlopulosa

Predsednik Aleksandar Vučić dočekao je danas na platou ispred Palate Srbija, predsednika Republike Grčke Prokopiosa Pavlopulosa, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Republici Srbiji.

Uz gardu i svečano intoniranje himne predsednik Srbije dočekao grčkog kolegu uz najviše državne i vojne počasti.
Tokom današnjeg dana organizovani su tet-a-tet sastanak predsednika, sastanak delegacija Srbije i Grčke kao i konferencija za novinare predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Grčke Prokopiosa Pavlopulosa.

Predsednik Vučić je naglasio da Srbija i Grčka već 150 godina imaju, ne samo prijateljske već i istinske bratske odnose a grčki predsednik Pavlopulos je rekao da Grčka želi da zemlje Balkanskog poluostrva budu u Uniji kako bi se stvorio jugoistočni krak EU jednak sa ostalim delom Unije.
Predsednik Srbije je zahvalio grčkom predsedniku i grčkom narodu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na velikoj podršci na evropskom putu.
Predsednik Vučić je u uvodnom obraćanju na sastanku s predsednikom Pavlopulosom i delegacijom Grčke podsetio da su zvaničnici Grčke bili uz Srbiju kada smo otvarali poglavlja na sastancima u Briselu i da su nam prvi čestitali, na čemu smo im, veoma zahvalni.
"Srbija i Grčka već 150 godina imaju ne samo prijateljske već i istinske bratske odnose i među nama nema otvorenih pitanja, ali su odnosi danas i zbog evropskog okvira u kojima se održavaju, važniji nego ikada pre", rekao je predsednik Vučić na konferenciji za štampu. Predsednik Vučić je zamolio predsednika Pavlopulosa da Grčka prihvati poziv da se sledeći Visoki savet za saradnju održi što pre u Beogradu, početkom 2018. godine.

Predsednik Vučić je istakao da je tokom današnjeg sastanka sa Pavlopulosom razgovarao o važnim političkim pitanjima te da o regionalnim pitanjima postoji visok stepen saglasnosti.
On je pomenuo i trgovinsku saradnju dve zemlje i njen rast i rekao da je prošle godine ona bila oko 390 miliona evra, a da se očekuje da ove godine bude i oko 450 miliona. To jeste napredak ali ima prostora za još veću trgovinsku saradnju, za izvoz naših proizvoda u Grčku, ali i da smo mi uvek otvoreni za uvoz, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je za Srbiju od izuzetnog značaja razmena u sektoru usluga, primetivši da sve veći broj Grka dolazi u Beograd i Srbiju, ali da je, naravno, mnogo veći broj onih koji iz Srbije odlaze u Grčku kao turističku destinaciju. Predsednik Vučić je napomenuo da je Grčka prva turistička destinacija za koju se u Srbiji opredeljuju i podvukao da i to govori o srpskoj ljubavi prema Grčkoj i grčkom narodu. Predsednik Vučić se osvrnuo i na projekte koji se planiraju i na kojima se već radi i ukazao na poboljšanje infrastrukturne i svake druge povezanosti dve zemlje.

Predsednik Grčke je na današnjoj konferenciji za medije naveo da je put Srbije prema EU je otvoren i treba joj pružiti mogućnost priključenja te da Atina pozitivno gleda na evropski put drugih zemalja Balkanskog poluostrva u želji da se stvori jugoistočni krak EU. Predsednik Pavlopulos je takođe podsetio na izuzetno prijateljske odnose i saradnju Srbije i Grčke već 150 godina i naveo da je Grčka, koja je već decenijama članica EU, svojim velikim iskustvom, spremna da pruži svu moguću pomoć Srbiji u konačnom cilju da se priključi Uniji.
Pavlopulos je podvukao da Grčka i Srbija dokazuju da dva naroda treba da sarađuju kako bi se obezbedili mir i stabilnost na Balkanu te da on veruje da naša dva naroda mogu dati primer tog puta.

Beograd, 02. oktobar 2017.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).