tomislav_nikolic.jpg

Vesti

27.11.2015. - 16:48

Obraćanje predsednika Republike Srbije na samitu Brdo – Brijuni

Govoriću na hrvatskom, bošnjačkom, crnogorskom, srpskom jeziku, razumeće ga i prijatelji iz Makedonije i gospođa Jahjaga sa Kosova i Metohije, pa evo i gospodin Tusk koji je plemenskog porekla, kao i ja slovenskog. Zahvaljujem predstavnicima Hrvatske i Slovenije na organizaciji, kao i predsednicima Tusku i Fišeru, a posebno potpredsedniku Bajdenu na podršci našim nastojanjima.

Gospodine Bajden, kada ste rekli da niste izabrani za predsednika SAD, podstakli ste me da Vam kažem da niste bili dovoljno uporni, ja sam izabran iz petog puta, a taj moj izbor doveo je ...

Bajden: maybe we can talk later...
Nikolić: If it's not too late.

Ideja o direktnim razgovorima sa prištinskom administracijom kao predstavnikom suštinske autonomije u okviru Srbije je moja. Ideja o razgovoru na najvišem nivou je moja. Možda će mi to jednog dana moji sugrađani zameriti, ali ja sam dočekan kao predsednik sa velikim nepoverenjem od svih ovde prisutnih (neko je dobacio – Tačno! ). Mislili su da je laž ono što sam govorio, previše su se osvrtali na prošlost, a ja sam zaista uspeo, između ostalog formirajući izvanrednu Vladu Srbije kojoj bi Evropska Unija trebalo da pomogne. Pošto će padati mnoge vlade u Evropi, ja bih voleo da padne Vlada Srbije, najbolja Vlada koju Srbija ima, posvećena EU integracijama, da padne na pitanju da li je nju Evropa dovoljno podržala. Mi čekamo na otvaranje poglavlja. Znate, od 35 poglavlja, ako nam tri otvarate godišnje, čekaćemo još deset godina. Ali, nama trebaju tri poglavlja, nama trebaju dva do kraja godine, 32, 35, pa onda iduće godine 23, 24, pa onda tamo 7, 10, 13 - kako ste već zamislili, ali treba neki podstrek davati vladama koje su posvećene EU integracijama.
Vaše nepoverenje je bilo ogromno, ali danas Srbija uživa veliko poverenje, toliko, da danas niko ne bi ni predložio bombardovanje Srbije, a kamoli bombardovao Srbiju. Sa takvim nepoverenjem sam ja ušao u ovaj proces, mislio sam da od toga neće biti ništa. Danas moram da kažem da smo mi veoma blizu toga da se nikada ni ne posvađamo, mada, ponekad neke izjave pojedinaca ugroze, ali ne mogu da poremete naše odnose. Ne slažemo se mi o pojedinim pitanjima ni danas, najviše kada je u pitanju Srbija, i uvek kada imamo neki međunarodni skup na kome se odlučuje o Srbiji, prebrojavajući glasove, ja sve vas stavim na jednu stranu. Znam da ćete biti protiv onoga što Srbija zastupa braneći svoj interes. Ja poštujem želju svih vas da iskažete neki svoj interes, ali ja očekujem da poštujete moju želju da odbranim srpski nacionalni interes, a naš nacionalni interes je da mi dogovaramo sa prištinskom administracijom u Briselu ko će da čuva srpsku kulturnu baštinu.
Ja sam iskreno ušao u proces razgovora Prištine i Beograda, prva platforma za razgovore je moja. Veoma verno ispunjavamo sve uslove, a Priština je stala na prvom malo težem koraku pred svojim građanima, kao da je nama bilo lako da pregovaramo sa Prištinom i sačuvamo poverenje građana. Mi se ne krijemo ni iza jedne institucije u Srbiji, i kada predsednik Vlade ode na pregovore u Brisel, to što pregovori i dogovori, mi sprovodimo, a posebno ne pitamo sud dan pošto je Evropa parafirala sa nama Sporazum o pridruživanju, zato što iskreno ulazimo u sve ovo, iskreno ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu, iskreno pregovaramo sa Prištinom da sredimo odnose. Hoće li nas neko naterati da priznamo nezavisnost? Neće! Hoćete li vi biti država kao što to govorite? Ako je to članstvo u UN, nećete biti država! Ako se dogovorite sa Srbima, svašta je moguće, i to je Conditio sine qua non. Mi drugačije ne možemo. Kao što vi želite tu nezavisnost, tako i mi želimo celovitost Srbije. Pa ne može Srbija da bude pastorče celog sveta, da se njoj uzme deo teritorije, a da za sve druge države kažete: „Granice su neprikosnovene, teritorija je neprikosnovena, država je član UN, ima svoj suverenitet i teritorijalni integritet“. Gde je primena tog principa za Srbiju? Imamo spor, imamo otimanje teritorije Ukrajine, da li je Srbija rekla svojim prijateljima: „Ako ste uzeli“ , nije, nego je rekla: „Nije trebalo, Ukrajina je država“. A mi, zajedno sa EU, branimo integritet Ukrajine, a zajedno sa Rusijom, branimo integritet Srbije, raspolućeni potpuno.
Što se tiče migrantske krize, od Makedonije, Srbije, Hrvatske, svi smo u tome i svi u tome iskreno učestvujemo. Bez ikakve krivice, ali znamo kako je teško tim ljudima, i mi im sve dajemo što imamo. Hoćemo li imati još dugo? Nećemo! Ako EU nema rešenje, mora da ima novca. Ne može Srbija da bude levak u koji će svi da se sliju, a posle toga postoji granica. Ne može! Nećemo ni mi izdržati, nećete ni vi! A te ljude nećemo nikada fizički da maltretiramo i, ne daj Bože, nikada na njih nećemo da pucamo. Nisu oni pošli zato što im je lepo tamo odakle su došli. Srbija ima iskustva sa izbeglicama i uvek je primala svakoga ko dođe. Dakle, potpuno iskreno i u "Brdo -Brijuni" ili "Brioni" procesu učestvujemo, ne pitamo vas da li je Brdo srpsko, da li su Brioni srpski, ali pošteno, ne pitam ni u Crnoj Gori šta je naše, a šta ne... I želim da uspemo u ovome, zaista želim da uspemo u ovome, imamo podršku EU, imamo podršku SAD, nemamo otpor ni od koga da ovo završimo kako treba. Među nama nema više sukoba, među nama nikada više ne sme da bude ni svađa.
Eto to je, ako to tako može, ostaće naš problem sa Kosovom. Treba pomoći, jer nije pomoć samo podržavati Kosovo i politiku Prištine, nije to pomoć. Pomoć je da i jedni i drugi znamo dokle možemo da idemo, da i jedni i drugi znamo ograničenja, da i jedni i drugi znamo šta možemo da ostvarimo, a šta ne možemo. Šta će vama baština Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji? Sklopite sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kao što je Luteranski sporazum, pustite Srbe da brinu o svome, imate vi o čemu ćete da brinete, Srbija se ne bi uopšte protivila vašem ulasku u UNESKO. Mislite da sam, ja lično, malo rizikovao kada sam ušao u borbu da vi ne uđete u UNESKO, a znao sam ko vas podržava? A ja smatram da, kada nešto što je tvoja kuća braniš, da ne treba da brineš i da razmišljaš ko je to krenuo na kuću, zato što i vi imate taj osećaj, mi smo odrasli svi na istim prostorima, kuća se brani do poslednjeg čoveka.
Dakle, još jednom vam kažem, iritiramo jedni druge ovakvim pričama, uvek vi počnete prvi o nezavisnosti Kosova, suverenitetu, najmlađoj državi, ja vas nerviram time što kažem da ste suštinska autonomija, a nerviranjem jednih i drugih nikada nećemo stići do zajedničkog cilja. Molim vas spustite loptu, mi ćemo da spustimo loptu, nemojte da glumimo u Briselu pregovore, nego hajde da se u Briselu o svemu dogovorimo. Nemojte separatno, sa pojedinim organizacijama da sklapate sporazume. Tamo gde može većinom da se odluči, vi odete i tražite članstvo. I eto vas u Olimpijskom komitetu, eto vas u Svetskoj banci, eto vas u Banci Saveta Evrope - to nije u redu. Ako regulišemo odnose, sve ćemo u Briselu da regulišemo, sve stavimo na sto i o svemu odlučimo, nama je pokrovitelj EU. Kada bismo Vi i ja, vaš predsednik Vlade i moj predsednik Vlade uopšte razgovarali da nije EU? Razgovarali bismo preko puške. Nama EU pomaže da sednemo i razgovaramo.
Hvala!

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).