ban_1159.jpg

Vesti

20.06.2017. - 16:11

Pančevo, primopredaja donacije NR Kine Vojsci Srbije

U Kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu izvršena je primopredaja donacije NR Kine Vojsci Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić. Vrednost doniranih sredstava iznosi oko 900.000 evra.

Predsednik Republike Aleksandar Vučić, nakon raporta  izvršio je smotru jedinica, a zatim je u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića i kineskog ambasadora Li Mančanga prisustvovao primopredaji.

Ministar odbrane i ambasador NR Kine potpisali su protokol o primopredaji te opreme.

Donacija se sastoji od 16 gumenih čamaca sa vanbrodskim motorima, pet pari motornih sanki, kao i 10 prenosivih uređaja za otkrivanje eksplozivnih naprava i sredstava.

Gumeni čamci namenjeni su za prevoz ljudi, specijalnog tereta, desante malih grupa ljudi i biće raspoređeni u rečnu flotilu i specijalnu brigadu Vojske Srbije.

Prenosni detektori donirani Vojsci Srbije otkrivaju 10 vrsta eksploziva i 13 vrsta narkotika.

Čamci, sanke i oprema za otkrivanje eksplozivnih sredstava mogu biti korišćeni za odbranu zemlje, u multinacionalnim operacijama i za pomoć civilnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda. 

NR Kina je više puta do sada pružila besplatnu vojnu pomoć sistemu odbrane Srbije, u vidu donacija‎ informatičko – birotehničke opreme u ukupnoj vrednosti od oko 1,5 miliona evra, na osnovu tri protokola potpisana ranije.

Takođe, NR Kina je Vojsci Srbije donirala i 20 sanitetskih motornih vozila, a nakon katastrofalnih poplava maja 2014. godine, pružila je pomoć i opremu u vrednosti od oko 355.000 evra.

Pančevo, 20. jun 2017.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).