tan2018-2-21_18532233_2.jpg

Vesti

21.02.2018. - 19:24

Poseta ministra inostranih poslova Ruske Federacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 21.02. 2018. godine u vili „Mir" u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

Lavrova su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali srpski kolega Ivica Dačić i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin.
 
Vučić i Lavrov će 22.02.2018. godine prisustvovati prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save u Beogradu a svečanosti će osim predsednika Srbije i ministra inostranih poslova Rusije prisustvovati i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej i Mitropolit volokolamski Ilarion.
 
Šef ruske diplomatije će se 22.02.2018. godine sastati i sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić, a uručiće i Orden prijateljstva Ivici Dačiću.
 
Republike Srbija i Ruska Federacija obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.
 
„Srbija je na evropskom putu, ali nastaviće da gradi najbolje odnose sa Ruskom Federacijom, uz želju da ti odnosi budu još bolji, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.
 
Predsednik je preneo zahvalnost Lavrovu na podršci koju Rusija pruža Srbiji, na poštovanju teritorijalnog integriteta, slobode i nezavisnosti naše zemlje.
 
Predsednik Vučić se zahvalio što su u Rusiji prepoznali kvalitet i prihvatili našu robu i dodao da je izvoz Rusije u Srbiju porastao za 4,8 odsto i da se nada da će i dalje rasti.
„Nivo trgovinske razmene Srbije i Rusije je u porastu i u 2017. godini je premašio 2,6 milijardi dolara. Srbija je izvoz povećala za 25, 2 odsto.“
 
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je večeras da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom. Rekao je da se oseća u Srbiji kao kod kuće, a da 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa predstavlja priliku da se razmotri realizacija dogovora koje su predsednici Vučić i Putin dogovorili.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).