27622174_b.jpg

Vesti

09.03.2017. - 17:40

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Države Eritreje Osmanom Salehom

Beograd, 09. mart 2017. godine - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Države Eritreje Osmanom Salehom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Predsednik Tomislav Nikolić je konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje izvanredan potencijal za saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede, rudarstva, informacionih tehnologija, obrazovanja i turizma. „Srbija posebno ceni principijelan stav Eritreje o nepriznavanju Kosova i Metohije, glasala je protiv ulaska Kosova u UNESKO i ja sam odlikovao predsednika Isaijasa Afverkija u znak zahvalnosti i prijateljstva“, naglasio je predsednik Nikolić i dodao da je prijateljstvo dve zemlje iskreno, ali da susreti na visokom i najvišem nivou moraju biti češći. Predsednik Nikolić je podvukao da je Srbija čvrsto posvećena punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ali da želi da osnaži prijateljstva uspostavljena za vreme nesvrstanih. „Mi nismo prekidali saradnju ni sa onim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, ali posebno cenimo prijatelje koji su bili uz nas u teškim vremenima. Sa tim prijateljima ćemo intenzivno raditi na učvršćivanju saradnje u svim oblastima“, istakao je predsednik Srbije.

Ministar spoljnih poslova Eritreje Osman Saleh se zahvalio predsedniku na prijemu i istakao da zvanična poseta Srbiji predstavlja priliku da se unapredi saradnja dve zemlje, u cilju jačanja saradnje i ukupnih odnosa.

„Eritreja visoko ceni doprinos Srbije unapređenju međunarodnih odnosa i konstruktivnu ulogu u ostvarivanju mira i stabilnosti. Srbija je pokazala kako se poštuju principi međunarodnog prava, a problemi rešavaju dijalogom. Naše dve zemlje su spremne da razvijaju međusobnu saradnju u trgovini, poljioprivredi, pružanju usluga, političke i ekonomske odnose“.

Sagovornici su se saglasili da što pre treba konkretizovati saradnju u smislu potpisivanja međudržavnih sporazuma, pre svega u oblasti privrede i obrazovanja.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).