Predsednik Vučić "Hamvijem" obišao kasarnu u Pančevu

Vesti

02.06.2017. - 12:01

Predsednik Vučić "Hamvijem" obišao kasarnu u Pančevu

Vojska Srbije dobila je 19 blindiranih motornih terenskih vozila "Hamvi", namenjenih za izvršavanje zadataka u miru i u ratu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je primopredaji vozila u pančevačkoj kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović".

Posetu kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu predsednik Vučić počeo je vožnjom u jednom od 19 "Hamvija" koje su Vojsci Srbije donirale SAD. 
 
Predsednik Srbije je tokom prve javne aktivnosti otkako je juče položio zakletvu i preuzeo tu dužnost naveo da su ova vozila posebno značajna prilikom bliske borbe, istakavši da su vojnici zaštićeni od municije, te je potrebna zolja ili neko jače protivoklopno oružje da bi se to vozilo probilo.
 
Izrazio je i veliku zahvalnost pripadnicima Nacionalne garde Ohaja za sve što su činili u Kraljevu, Bujanovcu, Sokobanji, Prokuplju prilikom izgradnje škola, vrtića...
Uz jačanje kapaciteta kopnenih jedinica, bilo je reči i o jačanju vazduhplovstva. Migovi iz Rusije, kaže predsednik, uskoro bi trebalo da budu u Srbiji, čime će biti rešen znatan deo problema vazduhoplovstva.
 
"Ja imam mnogo ideja, beskonačno ideja, ali to ne zavisi od mene i ne zavisi od nas. Ako me pitate čemu se nadam, nadam se i očekujem da će to biti rešeno u naredna dva meseca, onako kako sam nedavno obavešten", rekao je Vučić.
 
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot istakao je da Srbija nije mogla da obezbedi bolju opremu niti bolju cenu za "hamvije", jer ta vozila nisu koštala nijedan dinar.
"Ona su poklon. A pored vozila, obezbedili smo i opremu, obuku i dve godine servisa i rezervnih delova", rekao je Skot.
 
Dodao je da je vrednost 19 "hamvija" 3,8 miliona američkih dolara, i da ta donacija predstavlja šire vojno partnerstvo koje SAD imaju sa Srbijom.
 
"Ostajemo najangažovaniji partner Srbije i najveći investitor u Vojsku Srbije, čime pokazujemo naš zajednički interes ka regionalnoj stabilnosti i kolektivnom udruživanju, kako bismo očuvali mir. Nadam se da ćemo jednog dana u istoj misiji videti zajedno vaše 'hamvije' iz Srbije i naše iz SAD", rekao je Skot. 
 
Vojska Srbije dobila je 19 blindiranih motornih terenskih vozila "hamvi", namenjenih za izvršavanje zadataka u miru i u ratu.
 
Vozilo koriste i oružane snage SAD i NATO-a, može se koristiti za zaštitu vojnih i drugih važnijih objekata i ustanova, sprečavanje demonstrativnog ugrožavanja javnog reda i bezbednosti vojske i građana, borbu protiv diverzantskih, terorističkih i drugih oružanih grupa, kao i za evakuaciju osoba i tehničkih sredstava.
 
Četiri od 19 "hamvija" su blindirana tako da mogu da izdrže udar municije od 12,7 milimetara, a ostali municiju od 7,62 milimetra.
 
Inače, uključujući i ovu donaciju i prethodne donacije SAD, VS je dobila 40 "hamvi" vozila, a vrednost svih donacija veća je od sedam i po miliona dolara.
 
Pančevo. 02. jun 2017. 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).