slajd.jpg

Vesti

15.01.2017. - 13:35

Priština pogazila sporazume iz Brisela

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će se svaki sledeći pokušaj privremenih institucija u Prištini da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiti loše. Čini mi se da su događaji vezani za voz trzaji odlazeće američke administracije, rekao je Nikolić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Predmet dijaloga u Briselu sada treba da bude samo voz, odnosno sloboda kretanja, istakao je Nikolić.

Sporazumi iz Brisela služe da se Srbija podseti na šta se sve obavezala, a da ih Albanci jednostavno pogaze, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić novinarima, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izjava Tomislava Nikolića posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije izjavio je da će se svaki sledeći pokušj privremenih institucija u Prišini da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiti loše.

"Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori", rekao je Nikolić i ocenio da je pojavljivanje ROSU na severu Kosova bio znak da Albanci žele rat.

"Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Nikolić i podsetio da je Kosovo međunarodno-pravno deo Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Srbije nije isključio mogućnost da Srbija na Kosovo i Metohiju pošalje i vojsku, kako bi zaštitila srpski narod od ubijanja.

"Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe poslaćemo i vojsku, svi ćemo ići i ja ću da idem, nije mi prvi put", poručio je Nikolić, odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Srbija pošalje i vojsku da bi zaštitila Srbe.

Nikolić je ukazao da je jučerašnji dan, iako smo se trudili da to ne pokažemo, bio na ivici sukoba.

"Pojavljivanje ROSU bio je znak da Albanci želi rat", rekao je Nikolić. On je istakao da Srbija od EU očekuje odgovor da li je tačna Mustafina izjava da su u svemu juče imali njenu saglasnost.

Istakao je i da ubuduće jedina tema dijaloga mora biti voz, odnosno sloboda kretanja.

Tomislav Nikolić i Ljubiša Diković

Tomislav Nikolić i Ljubiša Diković

Nikolić je rekao da su u okolnostima izazova kakav je juče bio premijer i on odlučili da zaustave "jedan putnički voz koji je bio toliki problem za EU, SAD, privremene institucije u Prištini", a "sve je bilo na ivici sukoba u kome bi bilo na desetine mrtvih, a danas... Bog zna".

"Juče je pogaženo nekoliko sporazuma postignutih u Biselu. Tačka jedan Briselskog sporazuma, naveo je, govori o slobodi kretanja, da svi stanovnici imaju parvo da se kreću na teritoriji, izlaze, ulaze, i da ne postoji mogućnost da ih neko u tome spreči", rekao je Nikolić.

Ima i tačka, podsetio je predsednik Srbije, koja kaže da specijalne jedinice ROSU ne mogu da se pojave severno od Ibra bez dobrenja NATO i lokalne zajednice.

"Šta je to juče tzv. međunarodnoj zajednici i Prištini smetao jedan voz. Možda zato što je pisalo Kosovo je Srbija i naše freske", zapitao je šef države.

Onda mi, dodao je Nikolić, ne bi trebalo da pustimo nijednog Albanca kroz teritoriju Srbije, koji ima obeležja i dokumente Kosova.

"Trzaji odlazeće američke administracije, EU nije dala pravi odgovor" 

"Meni se čini da su ovo trzaji odlazeće američke administracije, čiji su autoriteti dobili nazive ulica", ocenio je Nikolić ali istakao i da "EU nije dala pavi odgovor, NATO nije dao pravi odgovor..." na jučerašnje događaje.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost

"Mi nikada nećemo otpočeti i izazvati sukob, ali dozvolite da smo država koja svoj narod i teritoriju mora da štiti", primetio je Nikolić i dodao da je Kosovo teritorija pod kontrolom UN, EU ima veliku ulogu.

Prema njegovim rečima, očigledno je da sporazumi u Briselu služe samo za to da se Srbija opomene na šta se sve obavezala, a da ih Priština gazi.

Rekao je da je njegova sugestija na Svetu za nacionalnu bezbednost bila da se sada u Briselu pregovara isključivo o tome kada će taj voz da prođe.

"Sve drugo je bespredmetno. Ako nema slobode kretanja, ako smo je potisali, ako je garant te slobode EU I NATO, koji je vojno prisutan, a ako to ne žele da obezbede, o čemu onda ovde razgovaramo sa kosovskim privremenim institucijama. Teritorija Kosova međunarodno pravno je teritorija Srbije i u njoj svaki građanin mora da bude siguran", istakao je Nikolić.

Naša diplomatija ide u mnogo pravaca, mnogo država podržava naš stav, rekao je Nikolić i dodao da očekujemo izjašnjenje EU, i očekujemo da kažu da li Mustafa laže kada kaže da su imali podršku EU i SAD.

"Upozoravam da ne govore o osvajanju teritorija, stupanju njihove policije na teritorije gde nisu mogli da budu ni po jednom sporazumu. Sukob ne želimo, ali postoje situacije i okolnosti u kojima više ne možete da se ponašate prema svojim željama. Mi ćemo postupati po Ustavu Srbije, koji je jasan. Mi smo dužni da obezbedimo svaki pedalj teritorije i svakog građanina. U tome smo složi i jedinstveni i neka nas ne izazivaju", zaključio je Nikolić.

Istakao je da su u tom stavu složni svi, policija, vojska, vlada, bezbednosne strukture...

"Juče smo postupili dobro, nema osnova za likovanje Albanaca. Svaki novi pokušaj završiće se loše a o tome neka razmišljaju oni i njihovi sponzori", zaključio je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).