bugarska_velika.jpg

Vesti

21.06.2018. - 22:32

Sastanak sa predsednikom Republike Bugarske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas, ispred Palate Srbije, uz najviše državne i vojne počasti predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji.

Predsednik Vučić je, nakon razgovora  sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim, istakao da su zajednički konstatovali da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti.
 
Predsednik Vučić je poručio da su odnosi između Srbije i Bugarske iz godine u godinu, iz meseca u mesec sve bolji, da postoji dobar politički dijalog na najvišem nivou, i  da ekonomski rezultati pokazuju da saradnja dve zemlje napreduje velikom brzinom.
 
"Posebno smo zahvalni Bugarskoj što nas podržava na evropskom putu", rekao je predsednik Srbije i dodao da regionalna saradnja ide u dobrom smeru, a posebno pitanje odnosa prema bugarskoj manjini u Srbiji, konstatujući da je Srbija spremna da ispuni sve u skladu sa najvišim evropskim standardima.
 
"Mislim da ćemo našim stalnim sastancima uspeti da kreiramo drugačiji i neuporedivo bolji ambijent između naših prijateljskih zemalja, kao i da će ekonomska saradnja ubrzano napredovati", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Republike Bugarske Rumen Radev je poručio da Srbija može i mora da računa na pomoć Bugarske na evropskom putu, jer cilj dve zemlje jeste zajednički rad na boljoj perspektivi Balkana i evropskoj budućnosti regiona.
 
"Danas su odnosi dve zemlje na takvom nivou da pozitivni procesi dominiraju. Odlučni smo da radimo zajednički, da to bude perspektiva za koju nema povratka", rekao je predsednik Bugarske i podvukao da istorijsko pomirenje,  na kojem je izgrađena Evropa,  mora da pronađe mesto i na Balkanu.
 
Predsednik Radev je istakao da se prilikom rešavanja pitanja Kosova ne smeju zapostaviti argumenti srpske strane, jer bi se u suprotnom dobilo neodrživo rešenje.
 
"Neophodno je da se pronađe rešenje kako Srbija ne bi imala dalje prepreke na putu ka evropskim integracijama", izjavio je predsednik Bugarske i dodao da Srbija i Bugarska imaju zajednički uspeh na svim poljima, posebno u infrastrukturnim projektima.
 
"Budimo aktivniji u rečnom transportu i poboljšajmo saradnju u okviru Dunavske strategije", poručio je predsednik Radev.
 
Beograd, 21. jun 2018. 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).