misel_velika.jpg

Vesti

24.04.2018. - 17:12

Sastanak sa predsednikom vlade Kraljevine Belgije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom vlade Kraljevine Belgije Šarlom Mišelom sa kojim je razgovarao i o novim predlozima za evropski put Srbije.

"Ne mogu o tim predlozima da kažem nešto više, dok to ne bude deo politike EU i dok neki drugi faktori ne budu sa tim predlozima saglasni", rekao je predsednik Vučić.
 
"Razgovarali smo o evropskom putu i najvažnija tema je da mi imamo najveću prepreku na putu ka EU, a to je sporazum koji treba postići sa Prištinom", izjavio je  Vučić.
 
Ističući da je to za Srbiju teško pitanje, on je rekao da je svom sagovorniku preneo spremnost na sporazumna rešenja.
 
"Lakih rešenja nema. Mi smo spremni za teške odluke, ali treba da postoji kompromis sa obe, a ne samo sa jedne strane", precizirao je.
 
Predsednik Vučić je naveo  da je sa belgijskim premijerom razgovarao i o različitim pristupima određenim rešenjima i problemima, ali da je potrebno da region bude u vrhu prioriteta agende EU.
 
"Kao što smo uspeli da smanjimo javni dug, nezaposlenost, da imamo suficit, mislim da ćemo imati šansu da i teške političke probleme rešimo", kazao je predsednik Srbije.
 
On je naglasio da je značaj Belgije mnogo veći nego što se to uopšte u regionu razume, a zahvalan je premijeru Belgije na tome što smatra da Srbija treba da bude u vrhu prioriteta EU.
 
On je dodao i da trgovinska razmena dve zemlje raste i da je sada 542 miliona evra, da je rast broja turista iz Belgije 38,5 odsto, kao i da su u razgovoru posebno pohvalili bilateralnu policijsku saradnju.
 
"Mišel je, za razliku od mnogih, ne samo čuo, nego i slušao šta je to što mi osećamo, mislimo i što je realno uraditi u budućnosti. Teško mi je da se setim da sam imao razgovor iz koga sam mnogo toga naučio", primetio je Vučić.
 
Predsednik Srbije je istakao i da je pitanje Kosova i Metohije pitanje naše budućnosti, naših mladih, naše dece, i da je potrebno da reševamo probleme, kako ih ne bi nasledile buduće generacije, kao što smo mi sada nasledili probleme prethodnih generacija.
 
Premijer Mišel je naglasio da veoma ceni iskren i direktan dijalog sa predsednikom  Vučićem i dodao da Srbiju smatra ključnim činiocem na Balkanu.
 
"Vi ste ključni činilac budući da nosite značaj regionalne dimenzije. Izuzetno ste važni za Evropu i budućnost EU", poručio je Mišel.
 
On, kako kaže, spada među evropske lidere koji stavljaju stratešku poziciju ovog regiona na vrh prioriteta.
 
"I upravo zahvaljujući razgovorima sa Vama mogao sam da čujem Vaše argumente i stavove, ne bih li što bolje mogao da razumem Vaša razmišljanja i motive. Ako treba da se donesu važne odluke, važno je da se sve strane suštinski razumeju, a ne samo površno", poručio je Mišel, obraćajući se predsedniku Srbije.
 
On je dodao i da se mnogi elementi zasnivaju na tumačenju istorije, ali da mora da postoji i realistički osvrt na ta pitanja.
 
"Razgovarali smo sa mnogo poverenja i iskrenosti, veoma cenim vaš otvoren i direktan ton. Razgovori su bili izuzetno korisni i to je veoma važno za naredni period i za EU. Vrlo je važna debata u EU. Ima puno procesa koji u narednim mesecima mogu da se iskoriste kako bi se načinio korak napred", kaže Mišel.
 
"Veoma cenim poruke koje ste poslali, a tiču se vladavine prava, slobode govora... Hvala što ste govorili o tome i hvala na tome šta ste preduzeli. EU nije projekat koji počiva na pukim ugovorima već na ozbiljnim jakim vrednostima koje se upisuju u logiku mira, stabilnosti, demokratije, bezbednosti", zaključio je Mišel.
 
Kako je rekao, razgovori koje su vodili on i predsednik Vučić danas i juče bili su veoma plodni i njemu je to veoma važno, jer tako "vidi kako je moguće dalje jačati bilateralne odnose, komercijalnu, ekonomsku saradnju, i kako da se poveća potencijal za nove investicije".
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).