tan2017-2-22_161146769_0.jpg

Vesti

22.02.2017. - 17:57

Srbija će uvek stajati uz Srbe u BiH

"Danas smo se sastali ne prvi ali ni poslednji put i češće ćemo se sastajati, jer smo dovedeni u situaciju da moramo da razmišljamo o sudbini BiH, Republike Srpske i, što je najgore, o sudbini odnosa između Bošnjaka i Srba u BiH. Dočekali smo da jedan član Predsedništva BiH donosi odluku za koju nije bitno da li je ili nije u njegovoj nadležnosti već šta mu je bio cilj i šta time poručuje. Veoma je neizvesno kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve odnose Sarajevo očekuje sa Srbijom", rekao je Nikolić posle sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednikom RS Miloradom Dodikom i predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Dodaje da ne zna ni kakve odnose Bakir Izetbegović očekuje sa Srbijom posle revizije presude u Hagu. Sa tim se, kaže, evidentno ne slažu ni predstavnici srpkog ni hrvatskog naroda u BiH, ali ni međunarodna zajednica.
Istakao je i da međunarodna zajednica za sada nema reči kojima bi opravdala takvu akciju, ali ni reči osude, te da će morati da se izjasni da li se to radi uz njenu saglasnost ili bez nje.
Dodaje i da će Srbija uvek stajati uz Srbe u BiH.
"Srbija će uvek stajati uz Srbe u BiH, mi smo neraskidivo vezan narod, jedan isti narod. Oni će imati podršku u svemu što rade i na osnovu Ustava i zakona", poručuje Nikolić.
Navodi i da Srbija neće podržati ničije neustavne ni nezakonite mere, a pogotovo ne odluku kojom se jedan narod u BiH ponovo postavlja u poziciju sa koje bi mogao da krene u napad na srpski narod.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da nema kolektivne krivice naroda, ali da ima pojedinačne krivice za bilo koga ko je počinio zločin, i da Srbija ima istovetan odnos prema žrtvama i zločincima bez obzira na to iz kojeg su naroda.
Kaže da Srbija smatra da sve žrtve zaslužuju pravdu, a njihove porodice istinu.
Takođe, dodaje, svi koji su počinili zločine treba da budu gonjeni i kažnjeni, bez obzira na to kojem narodu pripadaju.
Nikolić ističe da Srbija nikada nije poricala zločine koje su počinili pripadnici srpskog naroda, ali se uvek borila da drugi narodi priznaju žrtve koje su Srbi imali.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).