Инаугурација

Томислав Николић ступио на дужност председника Србије 

Томислав Николић положио је заклетву 31.маја 2012.године на посебној седници Народне скупштине чиме је почео да му тече петогодишњи мандат на месту председника Републике Србије. Николић је пошто је завршено интонирање химне „Боже правде“ потписао заклетву, а председавајући седницом Захарије Трнавчевић честитао му је ступање на дужност

Седница је почела свечано, нешто после 14 сати, након конститутивне седнице парламента, а нове посланике и новог председника на улазу у Дом Народне скупштине дочекала је почасна јединица Војске Србије.

Председник Николић је пред посланицима положио заклетву, која гласи:
„Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности“. 

Николић је у парламент стигао око 14 часова, у пратњи супруге Драгице, синова, снаха и унука, а испред скупштине су га поздравиле и присталице Српске напредне странке. 

Посебној седници присуствовали су и председнички кандидати на протеклим изборима, међу којима је лидер ДС-а Борис Тадић, покрета „Преокрет“ Чедомир Јовановић, ДСС Војислав Коштуница, као и председнички кандидати УРС-а Зоран Станковић, Покрета радника и сељака Зоран Драгишић и Социјалдемократског савеза Даница Грујичић. Посебној седници присуствовао је и патријарх српски Иринеј, као и представници других верских заједница у Србији. 

Присутни су били и представници дипломатског кора, међу којима амбасадори Немачке, САД и Русије, Волфрам Мас, Мери Ворлик и Александар Конузин, шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер. У здање на Тргу Николе Пашића стигли су и представници војно-безбедносних агенција, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, али и некадашњи председник Србије Милан Милутиновић. Посебној седници присуствовали су и још увек актуелни премијер Мирко Цветковић, као и чланови његовог кабинета. 

Седници присуствовали су и представници правосуђа - тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и председница Врховног савета судства Ната Месаровић. Међу онима који су присуствовали полагању Николићеве заклетве налазили су се и директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић и заштитник грађана Саша Јанковић.