13.02.2013. - 18:28

Друга седница Организационог одбора за обележавање јубилеја – 1700 година од доношења Миланског едикта

Београд, 13. фебруар 2013. године – На данашњој другој седници Организационог одбора за обележавање јубилеја – 1700 година од доношења Миланског едикта којим копредседавају председник Републике Србије господин Томислав Николић и Његова Светост патријарх српски господин Иринеј, усвојен је извештај о досадашњем раду и предлози за будуће манифестације у оквиру јубилеја.

Председник Србије Томислав Николић пренео је благослов толеранције и мира васељенског патријарха господина Вартоломеја, који је потврдио долазак у октобру месецу где ће учествовати на заједничкој литургији.

Патријарх српрски господин Иринеј изразио је задовољство успехом који је постигнут у реализацији пројекта обележавања Миланског едикта, истакавши да је порука хришћанске љубави и слоге на прави начин послата у свет.

Организациони одбор се сагласио са предлогом председника Републике да се у оквиру државног програма обележавања Миланског едикта одржи уметничка колонија која ће окупити најпрестижније визуелне уметнике целог света који ће уметнички изразити идеје у вези са Миланским едиктом. Намера је да ти радови остану у Србији као трајно сведочанство обележавања ове свечаности и буду презентовани широм света.

На седници су представљене и иницијативе Српске православне цркве и САНУ, које имају за циљ да се домаћој и страној јавности приближи на стручан и јасан начин историјска и верска вертикала од цара Констатина до цара Душана кроз серију отворених предавања у земљи и иностранству.

Подели