05.05.2017

Обраћање председника Николића поводом Дана Гарде

Београд, 05. мај 2017. године - ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ ПОВОДОМ ДАНА ГАРДЕ, ДАНА ЦЕНТРА ЗА ПРИМЕЊЕНУ МАТЕМАТИКУ И ЕЛЕКТРОНИКУ И ДАНА ОСНИВАЊА ЈЕДИНИЦА И УСТАНОВА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

(Фото: Горан Костић)

Изузетно ми је задовољство да и ове године Дан Гарде, елитне јединице Војске Србије, прославим заједно са вама и да поводом јубилеја, 50 година рада Центра за примењену математику и електронику и 10 година од формирања и оснивања Јединица и установа Војске Србије, уручим заслужена одликовања. Свим припадницима одликованих јединица и установа одајем признање за предани рад, уверен да ће и убудуће наставити са успешном реализацијом свих наменских задатака. Нека додељена одликовања вама буду подстрек, а другима пример који би требало да следе.

Даме и господо,

Гарда је јединица војничке части и војничких врлина која постоји готово колико и модерна српска држава. Великим жртвама и храброшћу изборено право српских устаника на оружје, оличено је у првој чети Гарде формираној у Пожаревцу, давне 1830. године.

Многи историчари као документ који означава почетак стварања  данашње модерне Војске, сматрају писмо Кнеза Милоша Обреновића упућено старешинама подручних нахија у ком тражи да му, по стасу и угледу, из задружних кућа одаберу најбоље момке за његову Гарду, те да их до Ћурђевдана пошаљу у Пожаревац.

Високе критеријуме, које је одредио лично Књаз, испунила су 73 неожењена младића која су, под командом Томе Вучића Перишића, отпочела своје стасавање у кнежеве гардисте. Њиховим родитељима Књаз је поручио: „Сваки отац или сродник за чест да држи, коме се син или сродник у Гарду прими". Од тада до дана данашњег, носити обележја Гарде значи носити знамење части своје отаџбине.

Уз неоспорне војничке врлине, храброст и оданост својој отаџбини, Гарда је од самог почетка неговала и српску културу. Само годину дана од формирања прве гардијске чете, 1831. године, формиран је и војни оркестар „Књажевско-сербска банда" који данас, оличен у Репрезентативном оркестру Гарде, баштини једну од најдужих традиција чувара културе на овим просторима. Тактови величанственог „Марша на Дрину", уз чије је звуке српска војска пролазила све недаће и побеђивала, писани су руком начелника оркестра Краљеве Гарде, Станислава Биничког.

Поносни на своје претке, памтимо и поштујемо несаломиву снагу и вољу гардиста који су пре једног века, током повлачења српске војске према Грчкој, носили на рукама краља Петра Првог Карађорђевића преко залеђених албанских планина. Једнаком пожртвованошћу и оданошћу, на сличан начин збринули су и врховног команданта Српске војске, престолонаследника Александра Карађорђевића који је, тешко оболевши у Скадру, одбио понуду савезника да се евакуише за Италију и остао уз свој народ и своју војску.

Након опоравка, у јулу 1916. године, гардисти су пребачени са Крфа у Солун где су дали свој пун допринос у даљим борбама српске војске, пробоју Солунског фронта и гоњењу непријатеља све до ослобођења Србије.

У деценијама које су уследиле, гардисти су часно извршавали своје дужности, храбро се супротстављајући свим претњама по безбедност земље. И у Другом светском рату Гарда је делила судбину земље и народа. Један део официра придружио се покрету Југословенске војске у отаџбини, док се други део прикључио партизанским одредима чинећи окосницу јединица Врховног штаба. Осморица од њих су, након рата, проглашени за народне хероје, а цела јединица је одликована Орденом народног хероја.

Гарда и данас успешно и високо професионално извршава постављене задатке у оквиру све три мисије Војске Србије, ослањајући се увек на своје часно наслеђе и поносно чувајући своју земљу. Ваш стројеви корак на парадама у Београду, Москви и Пекингу, достојанствено ступање и развијена застава Србије у рукама гардисте, испунила је поносом све наше грађане.

Као огледало части, војничке вештине и беспрекорне спремности целе Војске Србије, са изванредним гардијским умећем ви сте прва слика наше земље и војске са којом се сусрећу гости Србије – државни званичници из целог света.

Поносан сам што сам свој мандат председника Србије обављао окружен плавим гардијским униформама. Уверен сам да ћете, као припадници јединице која је у својој часној историји шест пута одликована орденом, наставити и у наредном периоду да одговорно и савесно извршавате све своје задатке. Наставите и даље да чувате част и углед Републике Србије и мир и безбедност њених грађана.

Официри, подофицири, војници и цивилна лица, припадници одликованих јединица и установа Војске Србије, честитам вам на добијеним одликовањима и желим да их са поносом и чашћу носите!

Припадницима Гарде и Центра за примењену математику и електронику честитам празник, а свима желим успеха у даљем раду, добро здравље, личну и породичну срећу!

ЖИВЕЛА ВОЈСКА СРБИЈЕ!

ЖИВЕЛА СРБИЈА!

(Фото: Горан Костић)