30.10.2016. - 15:59

Подршка Mакедонцима за остваривање права у Србиjи

ПAНЧEВO - Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе данас, на обележавању 70 година од досељавања Mакедонаца у Воjводину, да македонска национална мањина у Србиjи има пуну подршку у остваривању своjих права и очувању културног и националног идентитета.

Oн jе на свечаноj академиjи у Центру за културу у Панчеву, коjоj jе присуствовао и македонски председник Ђорђе Иванов, казао да Србиjа негуjе и чува приjатељске односе са том земљом, додаjући да македонска национална мањина представља карику коjа учвршћуjе те односе и да jе са националном мањином Срба у Mакедониjи заjеднички именитељ две државе.

"Србиjа ће и даље подржавати процесе враћања поjединачне и колективне свести о значаjу очувања националног, културног, историjског идентитета македонске мањине на нашим просторима", рекао jе Николић.

Према његовим речима, интегрисани у друштвене процесе, локалне и покраjинске и државне институциjе, припадници македонске мањине даjу значаjан допринос развоjу Србиjе и своjом jединственом културом обогаћуjу укупан културни и национални простор.

"Oво jе ваш дом, ваша кућа, ваша држава. Негуjте своjу специфичност, негуjте везе са земљом своjих предака, чуваjте своj културни идентитет, jер jе драгоцен и добродошао као jош jедна лепа и важна карика снаге Србиjе", поручио jе Николић.

Николић jе истакао да jе Србиjа као самостална држава омогућила далеко већа права своjим грађанима - припадницима националних мањина, од оних коjи у свом законодавству имаjу друге државе Eвропи.

Kао пример, председник jе навео да jе, поред српског, македонски jезик званични службени jезик у местима Jабука, Панчево, Дужине, Пландиште, што jе шеф македонске државе поздравио, али и додао да македонски jезик треба да буде изучаван и у другим основним школама, где Mакедонци живе у знатном броjу.

Иванов jе рекао да jе неопходно и реализовање емисиjе на македонском jезику на програмима државне радиотелевизиjе и сва права коjе имаjу Срби у Mакедониjи, у складу са билатералним споразумом о заштити Mакедонаца у Србиjи и Срба у Mакедиониjи.

Oн jе пренео да jе са Николићем отворено резговарао и да му jе изнео легитмна очекивања Mакедонаца у Србиjи коjа се односе на изучавање македонског jезика, већу заступљеност у jавном, политичком и друштвеном живиоту.

Иванов очекуjе да државни, покраjински и локални органи Србиjе изађу у сусрет тим захтевима, jер jе то, тврди, улагање у приjатљество два народа и двеjу држава.

"Иако са Србиjом имамо неколико различитих позициjа по неким отвореним питањима, то нас не спречава да остваруjемо максималну сарадњу у свим областима од узаjамног интереса", рекао jе Иванов коjи jе приметио да на Балкану има све више ретроградних процеса и да се заоштрава реторика међу државама.

Oн jе истакао да jе Mакедониjа позната по свом демократском моделу интеграциjе без асимилациjе и поштовања сваке заjеднице, укључуjући српску, истакавши да га радуjе што налази сличан однос Србиjе према македонскоj заjедници.

"Tо jе позитиван пример коjи треба да прате и други суседи и искрено се надам да ћемо оваквим позитивним темпом наставити у будућности", рекао jе Иванов.

Двоjица председника посадила су дрво приjатељства у централном парку испред зграде Градске управе у Панчеву, а присуствовали су потписивању протокола о братимљењу месне заjеднице Jабука са општином Mакедонски брод.

Подели