18.05.2017

Постхумна одликовања припадницима система одбране

У Генералном секретаријату председника Републике, изасланик председника Милорад Симић уручио је данас одликовања породицама припадника Министарства одбране и Војске Србије настрадалих у експлозији у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу и породицама припадника 204. ваздухопловне бригаде настрадалих у авионској несрећи у рејону код Шапца.

Церемонији уручења одликовања присуствовали су министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Изасланик председника Републике изразио је захвалност за „неизмеран допринос који су сви они дали у професионалном обављању војне службе и постављеним задацима и обавезама“.

- Сигуран сам, драги чланови породица наших настрадалих припадника Министарства одбране и Војске Србије, да ћете ова одликовања са поносом чувати и да ће ваша деца следити частан пут својих очева, а ми ћемо се са поносом сећати свих њих и не смемо дозволити да их отргне заборав. Показали су и доказали да су достојни свог позива у свакој ситуацији и под околностима у којима су, на вашу и нашу жалост, изгубили своје животе. Хвала им што су били и остали хероји Србије, рекао је Симић.  

Указом председника Републике Србије златним медаљама за храброст „Милош Обилић“ за испољену изванредну храброст и дело личног херојства постхумно су одликовани потпуковници Мирослав Перишић и Ненад Ћулибрк, капетани Дејан Пандуровић и Дарко Костић и цивилна лица Дејан Ковачевић и Жељко Николић.

Потпуковник Перишић, капетан Костић и цивилна лица Ковачевић и Николић погинули су у експлозији која се 28. фебруара догодила током гашења пожара у Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу.

Пилоти потпуковник Ненад Ћулибрк из Команде РВ и ПВО и капетан Дејан Пандуровић из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде трагично су настрадали 7. априла када се школско-борбени авион „Супер галеб Г-4“ срушио током извођења редовне летачке обуке у рејону села Слатина, надомак Шапца.

Указом председника Републике златне медаље за храброст „Милош Обилић“ за испољену изванредну храброст и дело личног херојства добили су и припадници Министарства унутрашњих послова - командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Ненад Милошевић, командир Ватрогасно-спасилачког одељења Предраг Маринковић, ватрогасац-спасилац Иван Симовић и вође ватрогасно-спасилачких група Небојша Петковић, Марко Бранић и Ненад Миликић.