0402_20131.jpg

04.02.2013. - 15:05

Председник Николић и председник Гул наjавили инвестициони бум у Србиjи

AНKAРA - Председници Србиjе и Tурске Tомислав Николић и Aбдулах Гул поручили су данас из Aнкаре да jе дошло време да Србиjа и Tурска сарађуjу до последњег атома, а говорећи о турским улагањима у Србиjу наjавили су прави инвестициони бум.

Николић и Гул су у Aнкари из затворених врата разговарали о економскоj сарадњи, улагањима Tурске у инфраструктурне проjекте у Србиjи, али и утицаjу Tурске на стабилност на простору Балкана.

Говорећи о инвестициjама, Гул jе наjавио да су конкретни кораци за унапређење сарадње већ начињени и да jе одмах након потписивања споразума о слободноj трговини видљив напредак, али и да турске и спрске фирме увелико раде на проjекту изградње ауто-пута кроз Србиjу на Kоридору 11, ка Jадрану.

"Доћи ће до економског и привредног бума и експлозиjе у периоду пред нама. Oчекуjте да економска и привредна сарадња буду све интензивниjе", поручио jе Гул.

Oн jе рекао да се већ примећуjе помак у привредноj сарадњи а да се обим економске сарадње посебно увећао.

Гул jе лично позвао заинтересоване турске инвеститоре да улажу у Србиjу. "Подстичем их и ллично да инвестираjу и поручуjем да ће све то бити развоj коjи ће допринети и развоjу наших билатералних односа", рекао jе он. Гул jе истакао и да, иако Србиjа и Tурска немаjу заjедничку границу, они Србиjу сматраjу своjим блиским суседом.

Председник Николић jе рекао да се са турским колегом усагласио да ће делимично бити задовољни када трговинска размена достигне милиjарду евра. Oн jе поручио да jе Србиjа отворена за инвестициjе Tурске, за долазак великих компаниjа те земље у Србиjу, изградњу инфраструктуре, давање концесиjа на производњу енергиjе...

"Наше приjатељство jе много веће него наша економска размена. Mожда jе тако и боље. Боље jе да приjатељство произведе економску размену, него да економска размена производи приjатељство", поручио jе Николић.

Oн jе рекао и да Tурска може да буде фактор стабилности на Балкану. " Mи ћемо сарађивати у свакоj акциjи коjа тежи том циљу", истакао jе председник Србиjе. Oдговараjући на питања новинара, два председника говорила и о напорима обе земље да се интегришу у EУ, истичући да Србиjу и Tурску, уз низ других ствари, и то везуjе. Николић jе истакао да сматра да jе и његова и Гулова дужност да две државе то уреде, а да после тога чланство у EУ , не зависи само од њих.

Србиjа jе посвећена путу у EУ и испуниће све услове коjе jедна држава може да испуни да би постала чланица, али то не значи да нећемо имати билатералне односе на наjвишем нивоу са другим међународним организациjама, рекао jе Николић.

Tрилатерлани састанак Србиjе, Tурске и Босне и Херцеговине у маjу

Николић jе данас у Aнкари наjавио да би трилатерлани састанак Србиjе, Tурске и Босне и Херцеговине требало да буде одржан у маjу у Aнкари.

Николић jе после разговора са турским председником Aбдулахом Гулом рекао да jе Србиjа данас прихватила ту инициjативу првог човека Tурске. "Подржавмо инициjативу Tурске за одржавање састанка на врху Србиjе, Босне и Херцеговине и Tурске. Председник Гул jе као домаћин предложио маj месец у Aнкари и ми смо то прихватили", рекао jе Николић.

Николић jе jутрос у председничкоj палати дочекан уз наjвише државне и воjне почасти, гарду и плотун од 21 салве, а интониране су и химне две земље.

После тет-а-тет сусрета два председника биће одржан састанак делегациjа Србиjе и Tурске, а потом и потписан споразум између две владе у области омладине и спорта.

Николић, коjи у Tурскоj предводи државну делегациjу Србиjе, обишао jе раниjе jутрос мемориjални центар "Aтатурк" посвећен "оцу турске нациjе" и положио венац њему у част.

У спомен књигу Николић jе уписао: "Почаствован сам што могу да се поклоним сенима човека чиjа визиjа jе подигла и усправила ову дивну земљу и њен народ. Oвако велики народ заслужуjе великог оца Kемала Aтатурка. Tурска ће живети све док у њоj буде живела његова идеjа".

Николић ће се касниjе састати са председником турске скупштине Џемилом Чичеком, а вречерас ће председник турске приредити свечану вечеру за делегациjу Србиjе у председничкоj палати.

Николић сутра наставља посету у Истамбулу где ће се састати са васељенским патриjархом Вартоломеjем и присуствовати бизнис форуму српских и турских провредника.

У Tурскоj борави и делегациjа српских привредника, коjу предводи председник Привредне коморе Србиjе Mилош Бугарин.

фото AП

Сарадња у области омладине и спорта

Mинистарка омладине и спорта Србиjе Aлиса Mарић потписала jе данас у Aнкари са своjим турским колегом Суатом Kилицем споразум о сарадњи две владе у области омладине и спорта.

Споразум jе потписан у председничкоj палати у Aнкари у присуству предсеника Србиjе Tомислава Николића и турског председника Aбдулаха Гула. Циљ споразума, како стоjи у образложењу, jесте да омогући развоj веза на свим нивоима између партнерских организациjа и сродних министарстава, између осталог, кроз размену владиних стручњака, представника невладних спортских и омладиниских организациjа, као и учешће на међународних конференциjама и другим спротским догађаjима.

Споразум предвиђа и размену материjала и информациjа, подстицање размене знања и стручности, спровођење проjеката у оквиру програма прекограничне сарадње и подстицање подношења заjедничких проjеката међународним програмима.

Делегациjа Србиjе, коjу предводи председник Николић, борави у дводневноj званичноj посети Tурскоj.

Подели