17_12_2012 2.jpg

17.12.2012. - 13:10

Председник Николић са амбасадором Народне Републике Кине

Београд, 17. децембар 2012. године – Председник Републике Србије Томислав Николић састао се данас у Београду са амбасадором Народне Републике Кине, Његовом Екселенцијом Џанг Вансјуеом.

Током отвореног и пријатељског разговора, председник Николић је истакао да Србија цени принципијелан став Народне Републике Кине поводом тежњи наше земље за очувањем свог територијалног интегритета и мирним решењем проблема Косова и Метохије. Тим поводом, председник Републике Србије је информисао свог госта о постигнутом напретку у изради државне платформе за решавање питања јужне српске покрајине. Председник Николић је рекао да ће у што скоријем периоду тражити од Народне скупштине Републике Србије подршку за платформу, као и да ће подршку тражити и од представника Срба са Косова и Метохије.

Амбасадор Народне Републике Кине истакао је да његова земља сматра Србију битним партнером у региону југозападног Балкана, са којом Кина гаји дугогодишње међусобно разумевање, пријатељство и сарадњу. Народна Република Кина цени принципијелни став Србије по питању Тибета и Тајвана, а по питању Косова и Метохије има јасан и доследан став, у коме се залаже за поштовање територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије. Такође, Његова Екселенција Џанг Вансјуе истакао је да Народна Република Кина подстиче кинеска предузећа која су заинтересована за инвестирање у Србији и због тога је захвалио председнику Николићу на његовом личном ангажовању да представници кинеских компанија у Србији имају адекватне саговорнике и сараднике.

Подели