12.04.2017

Председник Николић са делегацијом КПК

Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са Џанг Чунсиеном, чланом Политбироа Комунистичке партије Кине.

Председник Николић и господин Џанг истакли су задовољство досадашњом сарадњом Републике Србије и Народне Републике Кине и изразили наду да ће наше две земље и у наредном периоду успети да реализују бројне привредне пројекте.

Председник Николић је најавио да ће Србија ускоро презентовати проспект у коме ће бити обухваћени пројекти који ће бити понуђени страним инвеститорима и скренуо пажњу свом госту да би ту у великој мери и Кина могла да препозна обострани интерес. Он је додао да се залаже да се између Србије и Кине успостави још јача привредна сарадња, поготово у области наменске индустрије и пољопривреде. Председник Николић је рекао да су кинеске инвестиције дале замајац српској тешкој индустрији и да је најбољи пример за то железара у Смедереву, која сада бележи рекордан обим производње. Што се тиче сарадње у области пољопривреде, тренутно су пред реализацијом раније договорени аранжмани, попут извоза меса у Кину, а сигурно је да и ту постоји још много простора за унапређење, јер наша земља производи висококвалитетне пољопривредне производе, који би сигурно били добро дочекани на кинеском тржишту, истакао је председник Србије.

Члан Политбироа Комунистичке партије Кине Џанг Чунсиен пренео је председнику Николићу поздраве председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга и захвалио му на његовом огромном личном доприносу у успостављању изванредних билатералних односа између наших земаља. Он је рекао да прошлогодишње потписивање Споразума о свеобухватном стратешком партнерству између Србије и Кине, као и недавна званична посета председника Николића Народној Републици Кини, отварају бројне могућности у даљој сарадњи наших држава. Господин Џанг је посебно истакао да је Србија данас земља у коју Кина гледа са великим поверењем и која игра значајну улогу у будућем економском развоју овог дела Европе. Такође, он је рекао да је сигуран да ће, поготово након посете председника Николића Кини, где је јасно демонстрирано челично пријатељство између наших народа, интересовање кинеских компанија за будућу сарадњу са Србијом бити огромно.

Председник Николић и господин Џанг сагласили су се и да кинеска иницијатива „Један појас – један пут“ представља велику развојну прилику за све земље које су њом обухваћене и да је Србија спремна да пружи пуну помоћ свим државама које су заинтересоване за успостављање боље сарадње са Народном Републиком Кином.