27062027_b.jpg

15.12.2016. - 22:19

Председник Николић са делегацијом Савеза глувих и наглувих Србије

Београд, 15. децембар 2016. године – „Србија покушава да се уклопи у правила Европске уније да би својим грађанима омогућила европске стандарде. Велика нам је жеља да и за наше грађане са инвалидитетом остваримо знатно боље стандарде него што их имају данас“, рекао је председник Републике Србије Томислав Николић током састанка са делегацијом Савеза глувих и наглувих Србије, коју је предводила председница Савеза Сузана Масалаћ Матовић.

Председник Николић је истакао да је свестан чињенице да су данас у Србији особе које су глуве или наглуве принуђене на бројна ограничења у животу, а као највеће проблеме је навео непостојање решења за адекватно информисање, пружање хитне медицинске помоћи, али и бројна ограничења при школовању глуве и наглуве деце.

Председница Савеза, госпођа Сузана Масалаћ Матовић, захвалила се председнику Николићу на помоћи и подршци приликом усвајања Закона о употреби знаковног језика и замолила га да подржи иницијативу Савеза о хитном доношењу новог Закона о инвалидским организацијама. Она је рекла да је садашња легислатива неадекватна и не може да на прави начин дефинише и омогући рад локалних организација глувих и наглувих особа. Због тога је неопходно доношење новог Закона о инвалидским организацијама, којим би се та материја много боље дефинисала.

Председник Николић је обећао да ће се, у сарадњи са Владом Републике Србије и Савезом глувих и наглувих Србије, лично ангажовати како би се што више поправио положај глувих и наглувих особа у нашој земљи.