Indija.jpg

20.11.2013. - 20:38

Председник Николић са министарком спољних послова Индије.

Београд, 20. новембар 2013. године – Председник Републике Томислав Николић разговарао је данас са министарком спољних послова Индије, госпођом Принит Кор.

Председник Србије Томислав Николић је истакао да су односи две земље изузетно добри, подвукавши да су темељи тог пријатељства постављени у прошлости, уз отворен простор за њихово даље продубљивање и унапређење.

Председник Николић је истакао да постоје могућности за интензивирање сарадње у посебно у области економије и позвао привреднике из Индије да инвестирају у Србију. „Могућности економске сарадње нису у знатнијој мери искоришћене и на томе морамо интензивно да радимо“ подвукао је председник Николић.

„Нама је драгоцена искрена подршка Индије на очувању територијалног интегритета Србије“ рекао је председник Србија и додао да је земља под великим притисцима, али никада неће признати независност Косова и Метохије. Када би то учинила, онда би такво право имала свака нација у било којој земљи која чини на неком подручју већину. „У Србији живи велики број нација и свима су призната сва мањинска права“ рекао је председник Николић.

Министарка спољних послова Индије, госпођа Принит Кор је истакла безрезервну подршку Србији по питању Косова и Метохије подвукавши принципијелан став своје земље да тај проблем Србија треба да решава мирним путем и дијалогом. Индија је свесна тешкоћа са којима се Србија соучавала протеклих деценија и рекла да је веома позитивно то што је привредни раст кренуо узлазном путањом. Министарка Кор је истакла да би требало повезати пословне људе две земље кроз организацију инвестиционе конференције. На тај начин ће бројни инвеститори из Индије препознати компаративне предности Србије, посебно у области пољопривреде, информационих технологија, науке и фармације.

Министарка Принит Кор је најавила да ће експерти из Индије ускоро посетити компаније у Београду, где ће размотрити могућност сарадње у области технолошког развоја.

Подели