26228998_b.jpg

16.08.2016. - 23:38

Председник Николић са потпредседником САД

Београд, 16. август 2016. године - Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас са потпредседником Сједињених Америчких Држава Џозефом Бајденом

Председник Србије Томислав Николић је пожелео добродошлицу потпредседнику Бајдену, и рекао да Србија има бројне пријатеље широм света и да убраја Сједињене Америчке Државе међу њих. „Наши билатерални односи се изванредно развијају и ми делимо заједничке вредности потпредседниче Бајден“, нагласио је председник Србије. Председник Србије је нагласио приврженост пуноправном чланству у Европској унији и спровођењу реформи. „Прошло је већ шеснаест година од како смо се определили за пут уласка у ЕУ, појављује се већ замор проширења, али ми немамо бољу опцију за грађане Србије, који са правом очекују бољи живот“ подвукао је председник Николић. Он је нагласио да се поставља питање отварања поглавља 35 и 31, Косово и усаглашавање спољне политике са политиком ЕУ. „Као председник Србије, не бих могао да учествујем у потписивању споразума који би подразумевао међудржавни карактер. Са друге стране, ми не можемо да уведемо санкције Русији, ако то подразумева усаглашавање са спољном политиком ЕУ“. Ми смо везани за Русију, везани смо за САД у којој је живи бројна српска заједница. Били смо савезници у два рата и делимо два највећа светска научника, Теслу и Пупина и то је важа тачка спајања, закључио је председник

Што се тиче односа у региону, Србија је чврсто опредељена за мир и стабилност. Билатерални односи са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Црном Гором и Македонијом су веома добри, рекао је председник, додавши да Србија подржава целовитост Босне и Херцеговине. Што се тиче Хрватске, председник је билатералне односе са тим суседом оценио као загонетне и нагласио да се у тој земљи чују тонови слични онима из Другог светског рата.

Осврнувши се на мигрантску кризу, председник Николић је нагласио да је Србија изванредно дочекала мигранте, пруживши им оно мало што има. „Србија није крајње одредиште миграната, али их је примила раширених руку. Са друге стране, земље које су крајња дестинација, показују извесну дозу себичности. Некада је било више солидарности. Сада су чини се, европске вредности на великом испиту“, подвукао је председник.

Потпредседник САД Џозеф Бајден је нагласио да та земља има чврст интерес да Србија постигне политички и економски успех. Такође ниједна демократија не може успети без економског раста, нагласио је. Са друге стране нема раста, без сарадње. „Ви сте предузели тешке реформе, које већ дају резултат, ја вам честитам на ономе што сте урадили“, подвукао је потпредседник САД. Он је подвукао да нестабилност Европе, прави проблем САД и да је та земља посвећена јакој демократској, стабилној и сигурној Европи. Он је рекао да САД не очекује од Србије да се определи између Русије и те земље. Такође, подвукао је да ће охрабрити директне стране инвестиције у Србију. Што се тиче мигрантске кризе, она је проузроковала мањак самопоуздања, међу грађанима Европе. „Ми покушавамо да помогнемо на сваки начин, али за нас је проблем прихвата избеглица несхватљив, с обзиром на то да у САД долазе милиони миграната“ подвукао је потпредседник Бајден.