tan2016-11-28_18153676_4.jpg

28.11.2016. - 22:24

Председник Николић са председником Нове демократије Грчке

Београд, 28. новембар 2016. године - Председник Републике Србије Томислав Николић састао се данас са председником Нове демократије Грчке, Кирјакосом Мицотакисом.

Председник Томислав Николић је нагласио да су билатерални односи Србије и Грчке засновани на искреном сентименту два народа и захвалио се на принципијелном ставу те земље о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије. „Ми се и даље непоколебљиво залажемо за очување своје територијалне целовитости и разговарамо са Приштином у жељи да грађани у Покрајини живе боље, међутим, све дотле док нам не затраже да признамо независност. Ми то никада нећемо учинити“, подвукао је председник Србије. Осврнувши се на гласање о уласку Косова у чланство у УНЕСКО, председник је приметио да се том приликом десила веома чудна ситуација, а то је да неке земље које су признале Косово нису биле у сали, или су биле уздржане, а против уласка су гласале поједине земље које су признале независност Косова. „Дозволити да се Албанци старају о српским црквама и манастирима на Косову и Метохији би било погубно не само за Србију, већ за читаво човечанство и ми очекујемо снажнију подршку земаља које нису признале независност. Ми смо спремни да препустимо Албанцима да се старају о свом културном наслеђу, али не можемо дозволити да се старају о нашем“, подвукао је Николић.

Што се тиче евроинтеграције, председник је нагласио да Србија наставља да испуњава услове за пуноправно чланство у Европској Унији, али да је увођење санкција Русији за Србију неприхватљиво. „То није само у супротности са вековним пријатељством које имамо са Руском Федерацијом, то је супротно нашим интересима, пре свега економским“, подвукао је председник Николић.

Кирјакос Мицотакис, председник Нове демократије Грчке се захвалио председнику на срдачном пријему и изразио очекивање да ће у будућности билатерална сарадња бити интензивнија. „Наша два народа везују снажне историјске, традиционалне и културне везе кроз векове. Потребно је учинити корак ка томе да се и економска сарадња продуби“, констатовао је Мицотакис. Он је подржао евроинтеграције Србије, констатујући да је то прави пут за напредак и спровођење реформи. Европска Унија је основ за стабилност Грчке, али и њој су неопходне промене. „Мигрантска криза је ставила на тест европску солидарност. Показало се да је та солидарност понекад селективна“, констатово је Мицотакис. Осрвнувши се на ситуацију у Србији, председник Нове демократије Грчке је нагласио да не очекује да та земља промени став по питању Косова и Метохије и изразио потребу јачања веза међу земљама региона.