tan2017-2-17_123459650_0.jpg

17.02.2017. - 14:28

Председник Николић са Савезним канцеларом Републике Аустрије

Београд, 17. фебруар 2017. године - Председник Рапублике Србије Томислав Николић разговарао је са Кристијаном Керном, Савезним канцеларом Републике Аустрије.

Председник Србије Томислав Николић констатовао је да су односи Србије и Аустрије изванредни, и да грађани Србије који живе и раде у тој земљи представљају мост чврстог и искреног пријатељства. Он се посебно осврнуо на одличне економске односе и веома успешне инвестиције аустријских привредника у Србију и изразио очекивање да ће такав тренд раста бити настављен. „Ми смо захвални на подршци Аустрије у евроинтеграцијама и очекујемо да ће наши напори на том путу бити награђени у разумном року. Испуњавамо све услове и успели смо да спроведемо тешке реформе. Разговарамо са Приштином у готово немогућим условима, испуњавајући све што се од нас тражи, док се другој страни дозвољава непримењивање договора. Ми очекујемо и надамо се фер и правичним условима у даљим разговорима са Албанцима.“ Председник Србије се осврнуо и на мигрантску кризу, рекавши да Србија чини све да се мигрантима омогуће пристојни услови боравка. Он је као проблем навео чињеницу да мигранти не желе да буду смештени у прихватне центре и да се региструју, зато што се плаше да ће бити враћени у Србију, а то није њихов крајњи циљ. „Наша сарадња у сегменту безбедности и борбе против организованог криминала је изванредна и било би добро да, уколико донесете неку одлуку у вези са мигрантима, обавестите Србију на време, да би предузела одговарајуће кораке“, подвукао је Николић.

Канцелар Кристијан Керн захвалио се председнику на добродошлици и констатовао да постоје чврсте споне између две земље и да српска заједница у Аустрији чини везе још снажнијим. Аустрија се залаже за сарадњу у региону, а посебно привредном развоју, рекао је канцелар Керн и додао да је Србија важан фактор који доприноси миру и стабилости. „Направљен је значајан напредак са Косовом, ви сте пружили руку и ми то веома ценимо“, констатовао је аустријски канцелар. Он је подвукао значај успостављања баланса у односима и сарадњи у области безбедности и борбе против међународног тероризма. Интерес Србије, Аустрије и Европске уније се поклапа и ми очекујемо од Европске уније да снажније подржи евроинтеграције Србије.