29.03.2017

Председник Томислав Николић у званичној посети Народној Републици Кини

Београд, 29. март 2017. године – Председник Републике Србије Томислав Николић допутовао је данас, на позив председника Си Ђинпинга, у званичну посету Народној Републици Кини.
Председник Николић је првог дана посете, обишао покрајину Шандунг и градове Ћингдао и Ђинан.Он је у Ћингдау разговарао са представницима кинеске компаније CNTC, са којима је, у граду Лаиси надомак Ћингдаа, отворио радове на изградњи Кинеско-српског културног села.

У оквиру Кинеско-српског културног села биће изграђена и Фудбалска академија, на којој ће српски и светски фудбалски стручњаци тренирати кинеску децу, што је пројекат који је договорен током прошлогодишње посете председника Кине Си Ђинпинга Србији и за који је кинеска страна изразила велико интересовање. 

Председник Николић је током разговора са представницима компаније CNTC упутио позив кинеским предузећима да инвестирају у српску привреду, истакавши да улагање у производњу у Србији, у којој је у последњих пет година знатно унапређен пословни амбијент, гарантовано може донети профит свима који умеју да препознају заједнички интерес у пословању у нашој земљи. Он је додао да се Србија данас показала као оаза стабилности у региону и да је то заслуга политике коју је наша земља водила у претходних неколико година, а на којој ће сигурно инсистирати и убудуће.

Председник Николић састао се и са руководством покрајине Шандунг. У разговору са председавајућим Комитета Народног конгреса Покрајине Шандунг и секретаром Покрајинског комитета Комунистичке партије Кине Ђијанг Јикангом, председник Николић је рекао да је након посете председника Народне Републике Кине, обим економске сарадње покрајине Шандунг и Републике Србије повећан за 29 одсто. Председник Николић и његов домаћин оценили су да је то добар показатељ да наша билатерална сарадња има још много могућности за развој у корист грађана Републике Србије и Народне Републике Кине.

Председник Републике Србије Томислав Николић састаће се сутра са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом, са којим ће разговарати о развоју заједничких српско-кинеских пројеката, а током дана разговараће и са представницима компаније „Хуавеи“. Такође, министар културе и информисања Владе Републике Србије Владан Вукосављевић, који се налази у делегацији коју у Кини предводи председник Николић, потписаће са генералним директором компаније Zhejiang Hangyi Sanitary Ware Co. Ltd. Јингом Гуопингом Меморандум о разумевању о реализацији инвестиционог пројекта те компаније на територији општине Кула.