kuj_0892.jpg

08.08.2017. - 12:24

Председник Вучић са амбасадором Републике Казахстан

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадора Републике Казахстан Нурбаха Рустемова. Председник Вучић је амбасадору Рустемову уручио Орден српске заставе другог степена, којим га је раније председник Томислав Николић одликовао за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Казахстана.

Амбасадор Рустемов је председнику Вучићу предао писмо председника Републике Казахстан Нурсултана Назарбајева, у којем му захваљује на присуству приликом отварања Светске изложбе ЕКСПО 2017. у јуну у Астани и поручује, између осталог, да је сигуран да ће се конструктиван дијалог двеју земаља продубљивати и у будућности због заједничке добробити грађана Србије и Казахстана.

Председник Вучић је изразио задовољство што је у последње две године значајно интензивиран политички дијалог Србије и Казахстана, што доприноси бољем међусобном разумевању и јачању сарадње у свим областима. Он је рекао да му је била велика част да посети Казахстан два пута за мање од годину дана, а посебно да у јуну присуствује отварању Светске изложбе ЕКСПО 2017. у Астани. „Србија се, учествујући на тој специјализованој изложби, на најбољи начин представља не само становницима Казахстана, него и бројним посетиоцима из иностранства, о чему сведочи велика посећеност српског павиљона“, констатовали су председник Вучић и амбасадор Рустемов.

Двојица саговорника су размотрили напредак у остваривању „Мапе пута“ за сарадњу Србије и Казахстана, која је потписана током посете председника Вучића Астани у новембру прошле године, и оценили да ће предстојеће, друго заседање Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу, бити прилика за подстицај сарадњи у наменској индустрији, затим хемијској и фармацеутској индустрији, као и у области туризма. Они су изразили наду да ће бити успостављена директна авионска линија између Београда и Астане.

Српски председник је оценио да су односи двеју земаља добри и без отворених питања и захвалио председнику Назарбајеву и казахстанском државном врху на заузимању принципијелне позиције о непризнавању једнострано проглашене независности Косова. Он је изразио подршку „трећем таласу модернизације Казахстана“ који је у току и који, заједно са „Стратегијом Казахстана 2050“, кроз политичке и привредне реформе треба да омогући да се та земља сврста међу тридесет економски најмоћнијих у свету.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
08. август 2017.