dji_bingsjuen_2.jpg

23.06.2017. - 11:43

Састанак са потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ђи Бингсјуеном.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ђи Бингсјуеном, коме је рекао да је за Србију неизмерна част што је председник Си Ђинпинг одредио да Народну Републику Кину на свечаном пријему поводом инаугурације представља делегација на вишем нивоу, него што је уобичајено у таквим приликама. "То је потврда челичног пријатељства Србије и Кине", рекао је српски председник.

Председник Вучић је изразио задовољство што су политички односи двеју земаља на највишој тачки развоја у историји, о чему сведочи интензиван политички дијалог и размена посета на највишем нивоу. „За Србију је од највећег значаја што је позвана да постане део кинеске међународне иницијативе „Појас и пут“, као и то што учествује у механизму сарадње Кина – ЦИЕЗ“, истакао је председник Србије. Он је нагласио да је Србија поносна на пројекте које реализује захваљујући кинеским улагањима, попут модернизације пруге Београд – Будимпешта и оживљавања производње у Железари Смедерево.

Председник Вучић је високом кинеском званичнику захвалио на континуираној и принципијелној подршци кад је реч о Косову и Метохији и поновио подршку Србије политици „једне Кине“.

Двојица саговорника су нагласила значај парламентарне сарадње за развој односа Србије и Кине и изразила очекивања да ће увођење редовне авионске линије између Београда и Пекинга допринети још веђем зближавању двеју земаља и народа. Уз укидање виза кинеским држављанима, то ће највише допринети развоју сарадње у туризму.

Високи кинески званичник истакао је да ће руководство Народне Републике Кине подстицати тамошње компаније да и даље улажу у Србији, не само у традиционалним индустријама и инфраструктури, већ и у напредним високим технологијама, чиме желе да помогну економски напредак Србије.

Потпредседник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ђи пожелео је много успеха председнику Вучићу на новој дужности и истакао да са Србијом имају највише размена посета на високом нивоу од свих земаља у Европи. Председник Србије изразио је наду да ће током мандата имати част да бар још једном угости председника Сија.