07.06.2018

Састанак са председником Народне скупштине Словачке Републике

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са председником Народне скупштине Словачке Републике Андрејом Данком о билатералним односима, регионалној ситуацији и евроинтеграцијама.

Председник Вучић је констатовао да су билатерални односи Србије и Словачке веома добри и пријатељски, не само због тога што Словачка не признаје једнострано проглашену независност Косова, већ и због искреног братства српског и словачког народа, чијих више од 50.000 припадника живи у Србији.

Председник словачког Парламента Данко је захвалио на бризи коју српска држава показује за права словачке националне мањине и очување словачког језика и културе. Он је истакао да са пажњом прати како се председник Вучић бори за независност Србије и највише интересе српског народа.

Председник Вучић је са гостом из Братиславе поделио бригу због учесталих напада на Србе на Космету и рекао да је због мира и стабилности важно да се наставе разговори у Бриселу, са циљем покушаја изналажења компромиса са Приштином. Он је захвалио Словачкој и за подршку на европском путу.

Председник Парламента Словачке је истакао да ће Словачка наставити да снажно подржава проширење Европске уније, а пре свега евроинтеграције Србије, за коју сматра да би требало да буде међу првима примљена у ЕУ. Он је изразио спремност Словачке да са Србијом подели искуства из процеса евроинтеграција.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд, 7. јун 2018. године