tan2016-10-28_132440426_0.jpg

28.10.2016. - 15:21

Замолио сам Македонију да не подржи пријем Косова у УНЕСКО

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ МАКЕДОНИЈЕ 28. oктобар 2016. Уважени председниче Иванов, Поштовани представници медија, Даме и господо,

Посета председника Иванова Србији потврда je обостраног опредељења за даљи развој укупних односа. Председник Ђорге Иванов и ја смо констатовали да су политички односи Србије и Македоније веома добри и да смо у овом периоду, препуном различитих изазова, показали да кроз сарадњу и разговор можемо да спречимо и превазиђемо све тешкоће.
Србија жели стабилне, добросуседске односе са Македонијом и унапређење сарадње у свим областима.
На томе обе стране раде веома предано и конкретно. Пример су чести билатерални контакти, посебно сусрети на највишем нивоу које смо имали током ове године, као и до сада одржане заједничке седнице две владе. То нас с правом охрабрује и даје нов подстицај сарадњи, превазилажењу евентуалних разлика и јачању билатералне и регионалне сарадње.

Желим да захвалим председнику Иванову на срдачном гостопримству које је македонска страна указала српској делегацији не само приликом недавног обележавања 100. годишњице битке на Кајмакчалану већ и других важних датума из српске историје, као што су Кумановска битка, пробој Солунског фронта, и заједничка борба против фашизма у Другом светском рату. Председник Иванов и ја смо се сагласили да би требало очувати праксу заједничког обележавања тих датума и учинити додатне напоре на одржавању споменика и војних меморијала који су део наше заједничке историје.
Регион се суочава са катастрофалном мигрантском кризом која једнако погађа све земље. Србија се одговорно суочила са тим проблемом. Обезбедили смо достојан прихват и безбедан пролазак мигрантима ка земљама које су одређене као њихова крајња дестинација. Поштујући њихова људска права, мигрантима пружамо основну здравствену и социјалну заштиту уз неопходну хуманитарну помоћ.
Поносни смо што је начин на који смо решавали овај проблем позитиван пример који се наводи у читавом свету.

Наше две земље нису одговорне за мигрантски талас који иде ка Западној Европи. Ми не можемо ни да га зауставимо, ни да га ублажимо. На потезу је Европска Унија која има механизме и новац.

Србија је суштински заинтересована за стабилност свих суседних земаља, разуме се и Македоније као важног политичког и економског партнера. Уверени смо да ће предстојећи парламентарни избори у Македонији бити одржани у складу с међународним стандардима
и да ће нова македонска влада учинити све ради очувања стабилности у региону и да ће даље унапређивати добре односе са Србијом.
Током разговора, известио сам председника Иванова да је пријем такозване републике Косово у УНЕСКО за нас апсолутно неприхватљив из више разлога: српска баштина је неотуђиви део бића српског народа, део његове историје, његова духовна вертикала. Пријем тзв. Косова би се негативно одразио на исход планираних експертских разговора о заштити имовине Српске православне цркве и споменика српске културе на Косову и Метохији у оквиру дијалога Београда и Приштине.
Насилним присвајањем српског наслеђа, Албанци са Косова и Метохије покушавају да фалсификују историју и подметну целом свету лаж да су хришћански православни манастири део албанске традиције, културе, вере или баштине.
Замолио сам уваженог колегу и драгог пријатеља, председника Иванова, да Македонија, којој је све ово добро познато, принципијелно подржи Србију гласањем против чланства Косова у УНЕСКО, да брани наше историјско наслеђе као што брани своје. Рекао сам председнику да је парадоксално да Албанци говоре како су манастири њихови, а те исте манастире КФОР и косовска полиција чувају и штите управо од њих самих.
Чланство у ЕУ је заједничка тежња Србије и Македоније. Уверени смо да управо заједничким напорима, кроз сталне консултације и размену искустава, можемо да убрзамо тај процес, који је у интересу обе земље.

Што се тиче сарадње у области економије, потенцијал за даљи развој сарадње председник и ја видимо пре свега у инфраструктури и енегетици, трговини и пољопривреди. Споразум о економској сарадњи, који је потписан 16. фебруара 2015. године, отвара нове могућности за развој економске сарадње и у свим другим областима од узајамног интереса.

Српска мањина у Македонији и македонска мањина у Србији прави су и најважнији мост сарадње између две земље. Чињеница да се македонска мањина у Србији октобра 2014. године у великом броју одазвала на изборима за Национални савет македонске националне мањине, говори о томе да се они добро осећају у својој српској домовини. Поред тога, македонска национална мањина је организована у три политичке странке које су уведене у Регистар политичких странака.
Наша жеља је да се односи два народа и две државе и даље граде на темељима узајамног поштовања и разумевања: истој вери, сличном језику и блиском заједничком пореклу.
Моја порука македонском председнику је јасна: Нема стабилне Србије без стабилне Македоније. Са друге стране, Србија ће увек бити снажан ослонац свом јужном суседу и пријатељу.
Хвала!