tan2014-4-23_123740442_2.jpg

Вести

23.04.2014. - 13:30

Честитост и моралност - одлика српских воjника

БEOГРAД- Председник Србиjе Tомислав Николић данас jе, поводом Дана Воjске Србиjе - 23. априла, примио припаднике Mинистарства одбране и Воjске Србиjе поручивши да су честитост, савесност и моралност одлике српских воjника на коjе jе поносан.

"Данас припадам Воjсци Србиjе, а припадао сам и Воjсци Jугославиjе и JНA и увек сам био поносан на то што припадам онима коjи носе униформу земље у коjоj сам рођен, у коjоj живим, у коjоj ће сви моjи да живе", рекао jе Николић.
 
Честитаjући окупљенима, и своjе и у име грађана Србиjе Дан Воjске, Николић jе истакао да то ради "не из куртоазиjе, него зато што знам кроз колико искушења сте и ви савремени официри, подофицири прошли и шта су све претпрели ваши преци".
 
"Знам да сте униформу обукли због предака, а да jе носите због потомака - због предака имали сте на кога да се угледате, а због потомака зато што желите да вас памте као честите, моралне, савесне људе што jе одлика српског воjнника, подофицира, официра до генерала", рекао jе Николић.
 
Председник Србиjе jе, нагласивши да све што jе имало да се чештита у ова две века, "а што су неки пропуштали да честитаjу, jа вам у име грађана честитам".
 
Oн jе поручио окупљенима да да буду "прави достоjни наследници оних коjи су пре вас часно носили униформу коjа jе одлучивала о судбини земље Србиjе ули Jугославиjе или како код да се звала земља коjу jе стварао српски народ".
 
"Са надом да ћемо имати могућност да вам материjално и технички посветимо jош више пажње него до сада, са уверењем да ћете ви како год буде, своjе послове обављати наjбоље што jе могуће, са сазнањем да се никада посебно тамо где се заjедно са страним воjскама у сарадњи нисте обрукали и да нећете, нека вам jе срећан оваj велики празник", истакао jе Николић. 
 
Председник Србиjе jе обраћање завршио узвиком "Живела Србиjа", коjу су изговарали они коjи су пре 199 година основали српску воjску.
 
Николићу jе, у знак захвалности, начелник Генералштаба Воjске Србиjе, генерал Љубиша Диковић уручио, у име свих припадника система одбране новоустановљено признање - златну плакету Воjске Србиjе.
 
"Oво jе нова права плакета коjа се у име Mинистарстав одбране и Воjске Србиjе неком уручуjе и частм ми jе да ви будете први", рекао jе Диковић.
 
На свечаности, Николићу jе председник Mеђународног консултативног комитет - организациjе официра у резерви и пензиjи Aлександар Kаншин доделио наjвише признање Oрден витеза.
 
Признање jе председнику Републике додељено поводом одржавања Mеђународне научне конференциjе о Првом светском рату БеоградуНиколићу jе уручена и повеља Kлуба адмирала и генерала Србиjе .
 
Воjска Србиjе данас обележава своj дан, 23. април, у знак сећања на исти датум када jе 1815. године подигнут Други српски устанак, коjи jе био прекретница у стварању модерне српске државе и воjске.
 
Други српски устанак представља темељ за стварање српске државе односно српске воjске, а као продукт самосталности српске државе уследило jе стварање стаjаће воjске и формирање Гарде, од 76 "по стасу и угледу" наjбољих младића из угледних сеоских кућа.
Mинистарство одбране и Воjска Србиjе низом активности обележили су 23. април - Дан Воjске Србиjе, а централна манифестациjа организована jе, у присуству државног и воjног врха и броjних грађана, 16. априла у Ужицу.
 
фото Танјуг,С.Радовановић
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).