tan2016-7-13_20211879_0.jpg

Вести

14.07.2016. - 09:53

"Црногорска кућа" - отворена врата приjатељства

Председници Србиjе Tомислав Николић и Црне Горе Филип Вуjановић отворили су вечерас у Београду "Црногорску кућу", оцењуjући да ово здање треба да допринесе даљем продубљивању приjатељства.

Поштовани председниче Црне Горе,
Председнице Народне скупштине Републике Србије,
Чланови Владе Републике Србије и Аутономне Покрајине Војводине,
Ваше екселенције,
Драги пријатељи,

Овај ваш дом у српској престоници, поклон Црној Гори на дан када прославља своју државност, разумем као отворена врата пријатељства, као сабиралиште идеја, сарадње, истинске посвећености очувању свих драгоцених момената наше заједничке прошлости и будућности, као јачање иначе чврсте везе између наших народа и држава.
Овом дивном Београду, као и целој Србији, не недостаје кућа у којима живе они који су дошли или долазе из Црне Горе, пролазе или остају, прихваћени са неподељеном и искреном добродошлицом. Недостајала је кућа са концептом који би нас јаче спојио. Зато очекујем да концепт Црногорске куће буде концепт културног центра, привредне коморе, размене младих – речју, концепт креативне радионице за све сегменте које обухватају билатерални односи пријатељских држава.
Лако и на обострано задовољство, како међу својима и мора да буде, владе Србије и Црне Горе договориле су се да размене куће у Подгорици и Београду. Свака држава ће сама планирати садржаје који би, ма колико били различити, увек требало да имају један те исти заједнички именитељ: да буду на добробит свих грађана и да учвршћују везе међу нама, да на питања која су од обостраног интереса проналазе одговоре од обостраног интереса, да се решавају недоумице, али и да се дружимо, сабирамо, да се на парчету црногорске земље у Београду и српске у Подгорици увек осећамо као да смо у заједничком дому.
Уз жеље да Црна Гора напредује увек и у свему, свим њеним грађанима честитам Дан државности у овом новом здању које сведочи старо братство или пријатељство. Нека нам је свима на понос и част Црногорска кућа у Београду.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).