_rad1020.jpg

Вести

17.09.2017. - 16:46

"Чуваћемо оно што нам је Вук оставио – наш прелепи српски језик“

У Тршићу је данас одржана завршна свечаност 84. Вуковог сабора, а том приликом председник Александар Вучић је истакао да је важно да чувамо, бранимо и штитимо оно што нам је Вук оставио – наш прелепи српски језик.

Председник се претходно у Лозници састао са градоначелницима Лознице и Ваљева, као и председницима општина Осечина, Мали Зворник, Љубовија, Крупањ и Бајина Башта и истакао да је Подриње део земље од изузетног значаја.

Председник Вучић је, у беседи на завршној свечаности 84. Вуковог сабора у Тршићу, између осталог рекао да Вук Стефановић Караџић на основу свог целокупног дела може да се стави раме уз раме са Николом Теслом, те да је Сабор у Тршићу данас најважнији скуп у Србији.

Председник Вучић је подвукао да је немерљив Вуков допринос очувању српског националног идентитета кроз сакупљачки рад, којим је сачувао од заборава славна времена и велике бојеве, наводећи да су језик и писмо конститутивни елемент сваког народа.

Председник је поред осталог поручио да Декларација о заједничком обједињеном националном деловању и дефинисању националних минимума и принципа за опстанак српске нације и српског народа, нема никакве везе ни са каквим хегемонизмом, нити са шовинизмом. "Декларација и сви остали, слични кораци имају за циљ само и једино да правовремено и адекватно заштите српски језик и писмо као један од најбитнијих делова целокупне српске културе – да заштитимо и сачувамо српски народ", рекао је Вучић.

„А то не може, а и да хоће – неће успети да нам забрани нико“.

"Србија никада неће занемарити свој језик и писмо, јер језик и писмо су конститутивни елемент и битан уједињујући фактор сваког народа и његове културе", истакао је председник данас у Тршићу.

Вучић је изразио посебно задовољство што је завршној свечаности у Тршићу присуствовао велики број младих, рекавши да ниједне године до сада није било толико деце.

"Данас сам добио податак због којег ми је осмех широк, а то је да смо само у Крупњу, недалеко одавде, у првих шест месеци имали више рођених беба него у претходној читавој години. То значи да ће овде за 10 и 15 година бити још више деце", навео је Вучић. Подвукао је да је посебно поносан што је први председник Србије који се обраћа на Вуковом сабору у Тршићу и нагласио да је сва слобода у језику, јер тек када народи проговоре, они постају слободни, могу да опишу ропство, а тај осећај слободе управо нам је дао Вук Караџић.

Тршић, 17. септембар 2017.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).