img_20171002_1040523.jpg

Вести

02.10.2017. - 11:21

Дводневна званична посета председника Републике Грчке Прокопиoса Павлопулоса

Председник Александар Вучић дочекао је данас на платоу испред Палате Србија, председника Републике Грчке Прокопиoса Павлопулоса, који борави у званичној дводневној посети Републици Србији.

Уз гарду и свечано интонирање химне председник Србије дочекао грчког колегу уз највише државне и војне почасти.
Током данашњег дана организовани су тет-а-тет састанак председника, састанак делегација Србије и Грчке као и конференција за новинаре председника Републике Србије Александра Вучића и председника Републике Грчке Прокопиoса Павлопулоса.

Председник Вучић је нагласио да Србија и Грчка већ 150 година имају, не само пријатељске већ и истинске братске односе а грчки председник Павлопулос је рекао да Грчка жели да земље Балканског полуострва буду у Унији како би се створио југоисточни крак ЕУ једнак са осталим делом Уније.
Председник Србије је захвалио грчком председнику и грчком народу на подршци територијалном интегритету Србије, као и на великој подршци на европском путу.
Председник Вучић је у уводном обраћању на састанку с председником Павлопулосом и делегацијом Грчке подсетио да су званичници Грчке били уз Србију када смо отварали поглавља на састанцима у Бриселу и да су нам први честитали, на чему смо им, веома захвални.
"Србија и Грчка већ 150 година имају не само пријатељске већ и истинске братске односе и међу нама нема отворених питања, али су односи данас и због европског оквира у којима се одржавају, важнији него икада пре", рекао је председник Вучић на конференцији за штампу. Председник Вучић је замолио председника Павлопулоса да Грчка прихвати позив да се следећи Високи савет за сарадњу одржи што пре у Београду, почетком 2018. године.

Председник Вучић је истакао да је током данашњег састанка са Павлопулосом разговарао о важним политичким питањима те да о регионалним питањима постоји висок степен сагласности.
Он је поменуо и трговинску сарадњу две земље и њен раст и рекао да је прошле године она била око 390 милиона евра, а да се очекује да ове године буде и око 450 милиона. То јесте напредак али има простора за још већу трговинску сарадњу, за извоз наших производа у Грчку, али и да смо ми увек отворени за увоз, поручио је председник Вучић.

Председник Србије је рекао да је за Србију од изузетног значаја размена у сектору услуга, приметивши да све већи број Грка долази у Београд и Србију, али да је, наравно, много већи број оних који из Србије одлазе у Грчку као туристичку дестинацију. Председник Вучић је напоменуо да је Грчка прва туристичка дестинација за коју се у Србији опредељују и подвукао да и то говори о српској љубави према Грчкој и грчком народу. Председник Вучић се осврнуо и на пројекте који се планирају и на којима се већ ради и указао на побољшање инфраструктурне и сваке друге повезаности две земље.

Председник Грчке је на данашњој конференцији за медије навео да је пут Србије према ЕУ је отворен и треба јој пружити могућност прикључења те да Атина позитивно гледа на европски пут других земаља Балканског полуострва у жељи да се створи југоисточни крак ЕУ. Председник Павлопулос је такође подсетио на изузетно пријатељске односе и сарадњу Србије и Грчке већ 150 година и навео да је Грчка, која је већ деценијама чланица ЕУ, својим великим искуством, спремна да пружи сву могућу помоћ Србији у коначном циљу да се прикључи Унији.
Павлопулос је подвукао да Грчка и Србија доказују да два народа треба да сарађују како би се обезбедили мир и стабилност на Балкану те да он верује да наша два народа могу дати пример тог пута.

Београд, 02. октобар 2017.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).