10647155_775750282471685_8580628712545679767_n.jpg

Вести

19.10.2014. - 12:26

Интервју Председника Николића "Вести у суботу"

МОСКВА - Србија намерава да настави преговоре о ступању у Европску унију, али неће уводити санкције Русији, изјавио је председник Србије Томислав Николић у интервјуу федералном ТВ каналу "Русија 1", а преносе руске агенције.

"Када смо одлучили да водимо преговоре са ЕУ, нисмо говорили о увођењу санкција Русији", рекао је Николић а преноси агенција ТАСС.
 
Председник Србије је подвукао да друштво Србије није подељено на два лагера - земља жели да одржава добре односе и са Русијом, и са ЕУ, наводи агенција.
"Европа жели да још снажније тражи од Србије да уведе санкције Русији. И могуће је да ће такав покушај бити предузет у најскорије време, јер Европа инсистира на том делу споразума о приступању ЕУ, у ком се говори о заједничкој спољној политици", рекао је Николић у разговору за "Суботње вести" на државној руској ТВ.

 

 

 

Председник Србије је казао да ЕУ нема заједничку спољну политику ни у једном питању и зато одбијање увођења санкција Русији није повод да Србија не буде примљена у ЕУ.
"Евопа нема заједничку спољну политику ни по једном питању. На пример, признање Косова и Метохије. Уколико постоји заједничка спољна политика, како се догодило да пет земаља-чланица ЕУ не призна независност КиМ? То су Словачка, Румунија, Шпанија, Грчка и Кипар. А то је много озбиљније него увођење санкција једној држави", рекао је Николић.
 
"Ако постоје изузеци, они треба да постоје за све, укључујући и Србију", додао је он, коментаришући шансе за приступање ЕУ у околностима одбијања Београда да уведе санкције Русији.
 
Преносећи да је Николић рекао да се Србија не плаши да ће због одбијања да уведе санкције одложити приступање ЕУ, РИА Новости наводи да је председник Србије објаснио на који начин се садашња политика српских власти према ЕУ и Русији разликује од политике власти Украјине пре годину дана.
"Део Украјине желео је са ЕУ, а други део са Русијом. Србија није подељена у том смислу. Она жели и са Русијом, и са ЕУ. И то треба да нам обезбеде и Русија, и ЕУ", рекао је Николић.
 
Руске агенције подсећају да су седам индустријски најразвијенијих земаља и ЕУ увели санкције Русији приписујући јој значајан део кривице за украјинску кризу, као и да је Србија од 2012. године званични кандидат за ступање у ЕУ.
 
Такође, наводе да ће председник Русије Владимир Путин 16. октобра посетити Србију на позив српског колеге и да ће током сусрета бити размотрена кључна питања билатералне сарадње, пре свега, у трговинско-економској области.
 
Поред тога, наводи ТАСС, Путин ће учествовати у обележавању 70. годишњице ослобођења Београда од фашистичког окупатора.
 
 

 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).