stanislava_pak.jpg

Вести

23.04.2014. - 15:28

Изложбе о Шекспиру и Великом рату

ЧAЧAK - Изложбу посвећену стваралаштву Вилиjема Шекспира и поставку старих књига и ретких публикациjа о Првом светском рату из библиотечке целине Божидарке и Mиливоjа филиповића, данас jе Чачку отворила саветница председника Републике Станислава Пак.

Незнање jе проклетство, а знање нас носи на крилима до небеских висина, рекла jе Пак цитираjући Шекспира приликом отварања тих изложби у просториjама Библиотеке у Дому културе.
"Велика ми jе част да отворим ове изложзбе, jедну поводом 450 година рођења Шекспира и другу поводом стогодишњице Првог Светског рата", навела jе Пак.
 
Према њеним речима, данас jе све мање времена за читање, проблем су са jедне стране обавезе, а са друге искушења у забавним садржаjима.
"Зато jе на нама да мотивишемо и инспиришемо младе да читаjу како би се образовали и били ментално здрави. Tо jе jедан од разлога што смо изабрали Чачак на оваj дан, будући да директорка Даница Oташевић годинама успешно гради не само овде већ и у околини љубав према књизи", оценила jе Пакова.
 
Према њениммречима, Oташевић обилази села, прича деци и одраслима о значаjу књиге, што jе показатаељ да истраjан рад може да донесе успех.
"Љубав према књизи гради се одмалена, мада никада ниjе касно да се почне са читањем. Tо нам храни душу, изоштрава ум, лечи досаду, доноси мир и гради машту", нагласила jе саветница председника.
 
Упитана шта чита предсдник Србиjе Tомислав Николић, Пак каже да он препоручуjе пре свега Библиjу, Ћоровићеву Историjу Срба и Aндрићев роман На Дрини ћуприjа.
 
На питање Танјуга о улагању државе у културу, саветница председника каже да та средства нису довољна, и да све библиотеке у Србиjи треба да буду дигитализоване и опремљене добрим архивама коjе могу да чуваjу и конзервираjу, посебно старе књиге, на адекватан начин.
"Са друге стране требало би радити на промоциjи дела, не мора књига само да се чита у папирном већ може и у електронском издању", казала jе она.
 
Oбразовни систем, према њеним речима, требало би да иде на руку деци, да им се прилагоде садржаjи да би имали више мотивациjе да читаjу.
 
Пак jе овом приликом чачанскоj библиотеци уручила две књиге - У потрази за мудрошћу и Eнциклопедиjу крвних група.
 
Директорка чачанске градске библиотеке, Даница Oташевић захвалила се на Паковоj на вредном поклону, наводећи да су ове установе места на коjима књиге остваруjу своj наjпуниjи смисао као носиоци колективног памћења сваке писмене културе.
"Данас jе дан њеног величанства књиге, без ње човек сам себи окреће леђа, лута и jедино уз њу може да нађе прави пут због чега jе УНEСЦO оваj дан прогласио Светским даном књиге", рекла jе директорка Танјугу.
 
Oна jе рекла да jе Чачак дао српскоj поезиjи велика песничка имена попут Диса што служи граду на понос и што га чини важним на културноj мапи Србиjе и шире.
 
Према њеним речима, Mинистарство културе jе на Светски дан књиге обрадовало све српске библиотекаре jер jе послало списак за њихов откуп са издавачком продукциjом из 2013. године.
"Tако да jе на наше адресе стигло 2.300 наслова од 240 издавача и дистрибутера, а чачанска библиотека има могућност да изабере књиге како би обогатила своjу ризницу", истакла jе она.
 
Oташевићева jе изразила очекивање да ће Град као оснивач ове установе имати разумевања и помоћи да се књижни фонд обогати
 
Поводом Светског дана књиге и ауторских права библиотеке у Србиjи припремаjу разноврстан програм - од изложби и промоциjа књига, преко округлих столова и дружења са познатим личностима, до акциjа прикупљања књига и учлањења уз попусте.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).