slajd.jpg

Вести

06.01.2017. - 15:01

Наше грађане очекују само бољи дани“.

Председник Николић је указао да ћемо имати и даље многа искушења и да то грађани знају, али да народ, који је толико посвећен будућности, који верује у Бога и воли свакога ко верује у свог Бога, не може да пропадне.

"Вучић и ја смо се договорили о свему, а то је да свако настави да ради свој посао у највећем могућем капацитету. Улазак у кампању четири месеца пре избора нама двојици не значи ништа, нити може да донесе већи успех, а може да одвоји од послова које интензивно обављамо, а који су пред нама“, објаснио је он након уношења бадњака у зграду Председништва.

Николић унео бадњак у Председништво

Николић унео бадњак у Председништво

"Изетбеговић не представља БиХ"

Председник Србије Томислав Николић најавио је да иде у Бањалуку на прославу Дана РС и да позиви бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да о томе размисли, нису допрли до њега.

Оценивши да је проблем Изетбеговића што мисли да представља БиХ, и да ако са њим нема договор нема договора са БиХ, председник Николић је истакао да је то држава коју воли.

То је, како је рекао, држава уз чије постојање је одрастао те да не може да је мрзи када је у њој толико Срба и припадника других народа који су добро живели и заједно устали на Царевину.

Подсетио ње да се организација која је извела атентат на аустроугарског престолонаследника звала „Млада Босна“, а не Млада Србија, или Млада Хрватска и другачије.

У тој БиХ, како подвлачи, треба уважавати ставове оба ентитета, сва три народа, а Србија има Дејтонско право и обавезу да сарађује са РС, а он као председник има уставну обавезу да брине о Србима где год се налазили.

Николић је рекао да је 25 година протекло од када је РС постала ентитет и да то треба прославити.

Грађани су на референдуму донели одлуку о прослави Дана РС, а око тога се не пита, како је нагласио, ни Бакир, а ни он.

 

Сарадницима је, каже, рекао да не помишљају ни на какву кампању, већ да ће, ако обави све послове које је предвидео, грађани знати да зна да ради свој посао.

Одговарајући на питања новинара, казао је да би га изненадило да се Вучић кандидује.

Истовремено је поручио да не би никада био противкандидат Вучићу.

"Изненадио бих се из више разлога. Човек који је за четири године подигао Србију не верујем да би лако одступио од посла премијера, у којем може за наредне четири године имати још успеха. Владу треба водити са том енергијом"“, нагласио је Николић.

Додао је да не би био кандидат ако не добије подршку СНС-а.

"Председник Србије у једном мандату може да стекне велику популарност ако мисли на то. Ја сам своју популарност одржао, чак сам смањио број противника које сам имао јер су многи схватили да сам добро радио. Мислим да је јако тешко да се један човек сам кандидује. Треба да стоји политичка странка иза кандидата. Сматрам да СНС није разочарана тиме што ме је кандидовала пре пет година“", уверен је Николић. 

Николић је са сарадницима унео бадњак у Председништво и пожелео грађанима Србије срећан Бадњи дан и Божић. Изразио је жаљење што није имао прилику да на овај дан буде са Србима на Косову и Метохији.

„Свим грађанима Србије пожелео бих срећан Бадњи дан, као дан у очекивању најрадоснијег хришћанског празника, као нераскидиву вези са Божићем, а истовремено везу коју чини између нас Срба и хришћанства, које смо прихватили и уградили део својих старих обичаја у којима је један бадњак, симбол снаге, нагласио је Николић обраћајући се присутнима.

Према његовим речима, ово је дан мира, а да би заиста био мир Божји, морамо да се помиримо са онима са којима нисмо у добрим односима.

"„Прво себе да помиримо са својим амбицијама, жељама, од којих многе нису можда ни оствариве, или би зависиле од тога колико људи ће патити. Свим грађанима Србије, ма где се налазили, Србима где год били, желим да се мир Божји усади у њихова срца. То није жеља припадницима само једне вере, већ свима", поручио је Николић.

Николић унео бадњак у Председништво

Николић унео бадњак у Председништво

"Србија неће и не може одустати од потерница"

Председник Томислав Николић поручио је потпредседници Европског парламента Улрике Луначек, која је тражила да ЕУ изврши притисак на Србију да укине потерницу за Рамушом Харадинајем да Србија не може и неће одустати од потерница.

„Постоји увек неколико савезника који се огласе увек када треба Србију на нешто натерати. Србија не може нити хоће да одустане од потерница и зашто би", рекао је Николић.

Додао је да Луначекова може да се изјашњава само о томе да ли ће чланице ЕУ да поступе по потерници.

"„Нама ће моћи да нешто каже када будемо у ЕУ, а чак ни онда не мислим да бисмо је слушали", рекао је Николић новинарима након уношења бадњака у зграду Генералног секретаријата.

„Нека саветује своју Унију, своју државу и породицу“, поручио је Николић Луначековој.

Нагласио је да му је била жеља да данас Бадњи дан проведе са Србима у Штрпцу.

Истакао је да се руководство Србије залаже за то да сви грађани на Косову и Метохији живе боље и безбедније и већ неколико година у разговорима са представницима админстрације у Приштини препушта им велики део ингеренција као суштински део аутономије.

„Међутим њихова страст према такозваној независности, у којој немају осећај мере, онемогућава их да процене шта је могуће а шта није, она их тера да се непрекидно са нама свађају и тумаче наше мирно понашање као слабост. Србија није слаба, то знају многи, а тек приштинска администрација треба да то зна боље од других", истакао је председник.

Николић је навео да је за посету испоштована процедура, да је најављена преко Канцеларије за Косово и Метохију, затражено одобрење.

Додао је да су јуче приштинске власти послале својој полицији да председник Србије и његови чланови делегације не могу до даљег да уђу на територију Косова и Метохије.

"„У 8.30 на админситративни прелаз стигла је претходница и речено им је да чекају, да немају одборење да их пусте. Рекао сам им да се врате, ако не буду пуштени да уђу до 16 сати", рекао је Николић.

Додао је да је у 17.20 стигао нови телеграм косовској полицији да свакако не могу да уђем ни ја ни чланови пратње.

"Канцеларија за Косово и Метохију није добила никакво звабнчно обавештење. Толико о томе како се ко понаша", подвукао је Николић.

„Не можете да измислите државу и понашате се у измишљеној држави као да је развноправни партнер осталима. Сакрили су се иза великог брата, а Србија то зна. Руководство води рачуна о томе да да ни са ким не уђе у велике сукобе, како не би биле донете некакве мере према Србији, јер се не устручавају ни великим партнерима да уводе мере. Како би тек Србији, указао је николић додајући да Србија има своје границе.

Истакао је да није граница то што не може да оде на Косово и Метохију, али додаје да је граница постигнута, јер, како је објаснио, све што је држава могла да повери од надлежности приштинској администрацији је поверила.

"„Све остало о чему би се разговарало је увод у некакво мирно саглашавање са том независношћу", сматра Николић.

Када је реч о хапшењу Рамуша Харадинаја Николић је оценио да је то била добра одлука Француске, и да ће се сада видети како ће одлучити на захтев о изручењу Србије.

"„Што се нас у руководству тиче ми смо мирни, Влада је урадила свој део посла, ја свој. Србија је на много бољој позицији и веома добром путу, на коју год страну да завртите стрелицу свуда ћете наћи пријатеља. Тако ћемо наставити", додао је Николић.

Председник је рекао да не верује да је одбијање његове посете Србима од приштинске администрације нека врста реваншизма за хапшење Рамуша Харадинаја у Француској, те да није сигуран да би добио одобрење и да није до тога дошло.

Подсетио је да није могао да присуствује ни устоличењу патријарха Иринеја, када га је од посете одвратила представница УНМИК-а.

Казао је да се због тих одбијања осећа јако лоше, али да, иако увек постоје процене да је велика вероватноћа да га приштинска администарција неће пустити, није размишљао да би до тога могло доћи.

Последњи пут је на тероторији покрајине био, како је навео, пре две године, када је био на обележавању на Газиместану.

"„Тамо сам доживео непријатности од Срба зато што многи не знају шта је Косово и Метохија. Не знају да када неко представља Србију онда је то обавеза и за оне који га не воле", нагласио је председник.

Николић је нагласио да ће поштовати свакога ко победи на директним изборима, посебно ако је он био противкандидат, јер ће знати да је био јачи од њега, као што је он победио пре пет година.

Подвлачи да после предстојећих председничких избора треба поштовати сваког ко буде изабран.

„"Није битно што ме нека шачица не поштује. Очекујем тога и у предизборној кампањи. Било је јако тешко да се на Газиместану физички супроставимо јер би у томе само уживали Албанци", додао је Николић.

Рекао је да није пријатан осећај и да би, да се пита само Приштина, ишао на силу на Косово и Метохију.

„"Међутим пошто се питају УН и НАТО, односно Кфор, свако моје понашање могло би да буде штетно за Србију, а посебно за народ који доле живи. Морамо много да трпимо овде да се њима не би дешавало нешто лоше", закључио је Николић.

Овештавање бадњака у Председништву Србије

Овештавање бадњака у Председништву Србије

Николић је указао да ћемо имати и даље многа искушења и да то грађани знају, али да народ, који је толико посвећен будућности, који верује у Бога и воли свакога ко верује у свог Бога, не може да пропадне.

"„Наше грађане очекују само бољи дани“", уверен је Николић.

Службу у Председништву Србије служио је протојереј Милојко Миливанчевић из Вазнесењске цркве, који је председнику државе и његовим сарадницима честитао Божић, пожелевши им мир и здравље.

Председник је рекао да, какви год политички ветрови буду дували Србијом, пламен божићне свеће који је упаљен, не сме да се гаси.

Пожелео је да Бадњак из овог дома обасја све Србе у расејању, а посебно у Републици Српској, која слави 25 година постојања.

 

РТС

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).