tan2017-12-4_121632963_2.jpg

Вести

04.12.2017. - 14:16

Обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом и десет година Националне организације особа са инвалидитетом Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом и десет година Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

Председник Србије Александар Вучић сусрео се данас са представницима Националне организације особа са инвалидитетом, поводом њиховог дана, уз поруку да су људи које стварамо богатство наше земље, укључујући и особе са инвалидитетом, који су, попут параолимпијаца, учинили много на подизању угледа Србије у свету.
„Ви сте својим радом подигли углед Србије, направили нешто што нико други није умео да направи" рекао је председник и нашалио се да, иако је добар шахиста и да многе побеђује, против шаховског тима слепих и слабовидих не би смео да игра "ни на десетој табли".
Председник је подвукао да су награде за параолимпијце изједначене са наградама за олимпијце и да смо једна од ретких земаља која је то учинила. "Ми тиме хоћемо да покажемо да не правимо разлику" поручио је Вучић и нагласио да ће буџети за подршку особама са инвалидитетом из године у годину бити све већи.
Председник се захвалио и на портрету који је добио на поклон од Дејане Бачко (1994.) из Новог Сада, која нема руке и цртала га је ногама. „Видео сам портрет и схватио да не бих могао да насликам нешто на начин на који је то Дејана урадила и да вежбам 20 година". Председник је истакао да човек, када хоће, може све и додао и да је пуно разговарао и разговара са особама са инвалидитетом и њиховим представницима.
"Хоћу да вас замолим да нас терате да се боримо снажније и јаче за сваког грађанина наше земље - за сваког од вас", рекао је председник Вучић и захвалио свима на учешћу, особама са инвалидитетом на успесима на спортском, плану културе, уметности и раду.
Након обраћања, председник је обишао изложбу слика, рукотворина и украсних предмета, које су израдиле особе са инвалидитетом, а као изненађење инклузивни хор "ИСОН" из Новог Сада, који је претходно певао химну Србије, извео је за председника нумеру "Играле се делије".
Председник је затим одиграо партију шаха са Сретком Аврамом из Националног спортског савеза слепих и слабовидих. Аврам је ФИДЕ мајстор и селектор шаховске репрезентације Србије, а након партије која је трајала 15-ак минута победио је председника Србије који је на крају партије свом противнику поклонио визит-карту, која је први пут написана Брајевом азбуком.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).