tan2014-5-29_11302491_0.jpg

Вести

29.05.2014. - 14:37

Oдноси Словениjе и Србиjе одлични, без отворених питања

БEOГРAД - Председници Србиjе и Словениjе Tомислав Николић и Борут Пахор сагласили су се данас да су политички односи две земље узорни, да нема отворених питања, а да економски тек треба да добиjу нови залет, а Пахор jе пренео спремност Словениjе да помогне Србиjи на путу ка EУ.

"Oдноси су одлични, отварамо ново поглавље у коjем желимо да политички односи остану узорни, а да економски добиjу нови залет", рекао jе Пахор на заjедничкоj конференциjи за новинаре са Николићем.

На питање Танјуга да ли у односима две државе постоjе отворена питања и да ли jе о томе било речи на састанку, Николић jе одговорио да у односима између Србиjе и Словениjе не постоjе отворена питања.
"Причали смо шта нас jе у прошлости раздваjало, ми се не слажемо са признавањем Kосова од стране Словениjе, они можда са нама око питања увођења санкциjа Русиjи због Украjине, али то не може да утиче на наше односе", рекао jе Николић.

Oн jе нагласио да jе свако овлашћен да самостално води своjу политику.
"Mислим да ништа не може да помути добре односе, а онаj ко живи у прошлости, таj не би причао ни са рођеном маjком ни оцем", рекао jе Николић.

Потврдивши да отворена питања коjа би евентуално спречавала развоj билатералних односа не постоjе Пахор jе поручио да jе Словениjа велики савезник Србиjе на њеном европском путу и отворено настоjи да Србиjа што пре отвори преговарачка поглавља са Бриселом.

Николић jе рекао да jе Словениjа обећала потпуну помоћ Србиjи кад jе реч о приступању земље EУ и то се односи и на економску, техничку и саветодавну помоћ.

Николић jе захвалио на, како jе рекао, наjбржоj могућоj реакциjи Словениjе у пружању безрезервне подршке када су Србиjу задесиле поплаве.
"Пахор jе телефонским позивом понудио безрезервну подршку у спасавању људи и ми смо ту помоћ прихватили широм отвореног срца", рекао jе председник Србиjе.

Пахор jе изразио саучешће породицама настрадалих нагласивши да ће Словениjа и словеначки народ помагати колико то буду могли.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).