obracanje_na_sajmu_naoruzanja_partner_2017.jpg

Вести

27.06.2017. - 15:27

Отворен сајам наоружања "Партнер 2017", премијера нове "норе" и "шумадије"

Председник Србије Александар Вучић отворио је Осми међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2017", у хали четири Београдског сајма. Премијерно је приказана нова "нора", лансер за ракету "шумадија", као и нова минобацачка опрема. Вучић истиче да ће ове године фабрикама одбрамбене индустрије, као подршка државе, бити исплаћено 49,9 милиона евра.

Александар Вучић је на отварању сајма рекао да ће стране компаније моћи у наредном периоду да учествују у српској одбрамбеној индустрији до 49 одсто, захваљујући изменама закона које је припремило Министарство одбране.

"Моћи ћемо да примимо страно знање, памет и новац, јер Србија има традицију у производњи оруђа и оружја", рекао је Вучић.

Истакао је да ће то додатно омогућити да одбрамбена индустрија буде мотор замајац српске привреде.

Вучић је додао да ће у овој години фабрикама одбрамбене индустрије бити исплаћено 49,9 милиона евра, као подршка државе за унапређење сопствених капацитета.

Председник је подсетио да је Србија од 2014. до 2016. инвестирала 126 милиона евра у одбрамбену индстрију Србије и Југоимпорт СДПР.

"Направили смо више нових фабрика и погона, и оно за шта су нам се некада смејали, од тога да су говорили за 'лазара' да ће остати само макета, а ми завршавамо трећи, унапређени модел ових дана у Техничко-опитном центру. То је постало оруђе којим можемо да се поносимо и на чијем унапређењу можемо и у будућности да радимо", рекао је Вучић.

"У српској одбрамбеној индустрији лежи будућност"

Председник је навео да сајам представља важно место за представљање могућности српске одбрамбене индустрије, али и за нова партнерства.

Све већи број излагача говори о томе колико ова манифестација постаје престижна, приметио је Вучић.

Како је рекао, уверен је да она може да "добије убрзање" и да се одржава на годишњем нивоу.

Посебно је истакао да је то прилика за нова партнерства и развој бизниса.

Председник је истакао да српска наменска индистрија не служи само као помоћ сопственој одбрани земље, већ као начин и средство за развој економије и самим тим повећање животног стандарда свих наших грађана.

Вучић је оценио да у српској одбрамбеној индустрији лежи будућност, те најавио отварање фабрике муниције у Узићима, за два дана.

"Када виде фабрику сви грађани ће моћи са поносом рећи да су срећни што су грађани земље која је могла такву фабрику својим знањем и својим средствима да подигне", поручио је председник.

Указао је да свих 20.000 радника у одбрамбеном сектору који вредно раде, тиме помажу сигурности грађана, гарантују одбрану и безбедност, али доприносе нашем убрзаном економском разговору.

Рекао је да су државне компаније из овог сектора носиоци економског развоја, али да нису једине, већ су ту и приватне фирме.

Указао је да приватне компаније доприносе све више економском бољитку и продаји ракета Град за Огањ и друге наше системе који су, каже, у овом тренутку у свету најтраженије.

"Можемо да их развијамо само уз знање инжењера у једној или две приватне компаније у нашој земљи а то радимо заједно са нашим државним компанијама, чиме подстичемо државни и приватни бизнис", нагласио је Вучић.

Нова генерација наоружања доприноси већој одбрамбеној моћи Србије и напретку наше економије, напомиње председник.

Указао је да ће на сајму премијерно бити приказани нови системи, као што су нова верзија "норе", за коју је рекао да је израђена на захтев начелника Генералштаба који је инсистирао да систем буде у стању да испали шест хаубичких граната у минути.

Такође, додао је да ће бити представљен и ракетни систем "александар", модуларна пушка 6,50 милиметара, земаљска безпосадна платформа "милош", самоходни ракетни системи "паксарс", оклопно возило "милош", модуларни вишецевни ракетни лансирни систем "огањ 2", модернизовано борбено возило, модернизован тенк.

"Од кључног значаја је у наредном периоду да као земља утичемо на развој научног подмлатка, оних људи који будућност виде у послу у наменској и одбрамбеној индустрији. Ту посла увек има. Почели смо да запошљавамо нове људе и у техничко ремонтне заводе, имаћемо за 1.488 војника више, што говори да имамо простора и за нашу војску и још више за инжењере машинске и електротехничке, како бисмо добили кадрове за будућност од којих очекујемо да својом памећу производе најсавременије, али учествују у модернизацији постојећег оружја и оруђа", истакао је председник.

Рекао је да очекује да ће следеће године на сајму бити оборени сви рекорди, јер ће бити позвано још више људи.

Београд, 27, јун 2017.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).