img_0432.jpg

Вести

02.09.2016. - 20:58

Отворена индонежанска фабрика нудли у Инђији

Председник Србије Томислав Николић и председник индонежанске компаније "Индофуд" Антон Салим отворили су данас у Инђији фабрику индонежанских нудли "ИНДОМИЈЕ".

Отварању фабрике присуствовали су и председник покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор Индонезије у Србији Хари Ричард Џејмс Канду и председник општине Инђија Владимир Гак.

Председник Николић је рекао да је отварање те фабрике важно не само за општину Инђија, већ за читаву Србију јер представља развојну шансу наше привреде.

Према његовим речима, та инвестиција је од великог значаја за оне који ће у тој фабрици наћи запослење, али и за бројне пољопривреднике и остале кооперанте који ће по отварању фабрике сарађивати са компанијом "Индофуд".

Председник Николић је истакао да ће у новоотвореној фабрици у првој фази бити запослено преко 100 радника, те да је план да када инвестиција буде заокружена број запослених буде 500, а сировине које ће се користити за производњу нудли биће у највећој мери домаће, па се процењује да ће српски удео у производима те фабрике достизати и 90 процената.

"Први важни ефекти за српску привреду већ су видљиви, јер је у процесу припреме изградње овог постројења ангажован велики број локалних фирми, од добављача сировина и техничког материјала, до бројних извођача грађевинских и монтажних радва. Тако је и у процесу изградње ове фабрике обезбеђен посао за домаће раднике", рекао је председник Србије.

Председник Николић је додао да се значај ове инвестиције за српску привреду огледа и у томе што роба која буде произведена у тој фабрици неће бити намењена само домаћем тржишту, већ ће се извозити у све земље региона.

Најважнији ефекат је, оценио је председник Николић, порука да је Србија способна да игра и победи у најважнијим утакмицама на глобалном тржишту и нагласио да је доказ за то што су капиталом инвеститора из Индонезије купљене машине у Јапану, на којима ће "вредан и стручан српски радник прерађивати најквалитетније српске сировине у производ који ће се извозити у Америку, Европску унију и широм света".

"На тим прозводима ће уз име "Инфуд" писати "произведено у Србији", а све то само потврђује чињеницу да је наша земља право место за инвестирање. Нека то уједно буде јасна порука и позив свим заинтересовануим инвеститорима широм света - Србија је значајан и озбиљан партнер", поручио је председник Николић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).