mostar_velika_1.jpg

Вести

09.04.2018. - 19:42

Посета Мостару - 09.04.2018.

Председник Републике Србије Александар Вучић допутовао је данас после подне у Мостар, где се састао са хрватским чланом председништва Босне и Херцеговине Драганом Човићем.

Председник Вучић је захвалио, како је рекао, искреном пријатељу, на гостопримству и честитао му на организацији сајма, посебно што ће отварању присуствовати и премијер Бугарске Бојко Борисов, земље која је председавајућа ЕУ.
 
Разговори председника Александра Вучића и хрватског члана председништва БиХ вођени су у складу са њиховим од раније искреним и партнерским односима и у знаку разумевања обојице лидера, као и њиховог става да треба гледати у будућност ка заједничким циљевима.
 
Разговарало се о инфраструктурној и енергетској сарадњи две земље, као и отвореним питањима, попут питања границе.
 
Председник Вучић истакао је да је добро што је данас у Мостару, где се одржава Међународни сајам привреде, на којем је Србија земља партнер  и подсетио колико је важно да покажемо значај који Мостар има за Србију у смислу сарадње и бољих привредних контаката.
 
Он је подвукао да су Србија и БиХ у 2017. години имале 13,9 одсто већу трговинску размену, и да хиљаде људи живи од тога.
 
Поновио је да Србија поштује БиХ, да жели и ради на томе да односи буду још бољи и да ће дати све од себе да градимо што боље економије двеју земаља.
 
Председник Вучић обишао је данас са председником Републике Српске Милорадом Додиком и епископом захумско – херцеговачким и приморским Григоријем и радове на обнови Саборне цркве Свете тројице у Мостару, која је срушена у јуну 1992.
 
Том приликом је изјавио да је Србија до сада издвојила 700.000 евра у њену обнову и да ће уложити још новца како би тај велелепни храм засијао пуним сјајем.
 
Председник Вучић је истакао да је сигуран да ће до 2020. године радови на обнови храма бити завршени, што ће значити опстанак и останак нашег народа у Мостару и целој Херцеговини, а допринеће и употпуњеној мултикултуралној слици тог града. 
 
Он је захвалио епископу захумско – херцеговачком и приморском Григорију што их је дочекао на велики ускршњи празник у Мостару.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).