tan2014-4-24_131528_1.jpg

Вести

24.04.2014. - 12:44

Председник Николић са Дидијеом Бурхалтером

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић поручио jе данас да ће наjвећи изазов за нову Владу Србиjе бити - како не смањити пензиjе.

"Нисмо спремни да прихватимо смањење пензиjа, jер смо свесни да jедна пензиjа издржава три генерациjе. Tо ће бити наjвећи изазов коjи очекуjе нову Владу", истакао jе председник Србиjе у разговору са председником Шваjцарске Дидиjеом Буркхалтером.
 
Oсврћући се на тешку економску ситуациjу у Србиjи, Николић jе рекао да сваке године недостаjе око 10 одсто новца да би буџет био уравнотежен, наведено jе сопштњу Прес службе председника Републике.
 
Буркхалтер, коjи jе и шеф дипломатиjе Шваjцарске, рекао jе да jе потребно да се у Србиjи побољша сигурност и наставе реформе, а да ће након њеног напретка у свим сегментима сигурно бити више инвестициjа из Шваjцарске.
 
"Oвде сам да вам кажем да jе наша сарадња право благо, у протекле две године посебно. Потребно jе да се побољша сигурност и наставе реформе, али након напретка Србиjе у свим сегментима сасвим сигурно биће више инвестициjа из Шваjцарске", рекао jе Буркхалтер.
 
Oн jе истакао да су регионална сарадња и помирење у региону веома важни.
"Mи се у то нећемо мешати, али ако можемо да помогнемо, да саслушамо, ту смо", додао jе шваjцарски званичник.
 
Николић истакао jе да ће Србиjа испунити услове за улазак у Eвропску униjу.
"Посебно нам jе важно да држава буде уређена на начин коjи предвиђа европско законодавство, коjе представља наjвиши цивилизациjски домет", нагласио jе Николић.
 
Oн jе указао да jе Београд свуда добио подршку за преговоре са Приштином и да очекуjе да ће пуноправно чланство у EУ доћи лакше него што су многи очекивали.
"Нама jе велика част да председавамо OEБС-ом 2015. године. Сада пратимо ваше потезе jер су нам циљеви заjеднички", рекао jе Николић Буркхалтеру, чиjа земља тренутно председава OEБС-ом.
 
Николић jе напоменуо да jе став Србиjе по питању ситуациjе у Украjини познат, као и то да наша земља не жели да буде у позициjи да мора да бира страну, али да ће покушати да помогне да би се пронашло мирно решење.
"Србиjа jе посвећена сарадњи у региону. Спорадично се поjаве проблеми, али они не нарушаваjу битниjе односе између држава", оценио jе председник Србиjе.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).