file.jpg

Вести

05.05.2014. - 11:58

Председник Николић са Штефаном Филеом

БEOГРAД - Eвропски комесар за проширење Штефан Филе рекао jе данас у Београду да Брисел подржава европски пут Србиjе и нагласио да су на том путу три главна приоритета - економски опоравак земље и реформе, увођење владавине права и нормализациjа односа са Приштином.

"Пре неколико дана обележили смо десетогодишњицу наjвећег проширења EУ. Eвропске интеграциjе Србиjе су 2004. изгледале као далека будућност, а данас jе то очигледна извесност. Уверен сам да Србиjа има способност да ту могућност учини стварношћу", нагласио jе Филе после састанка с председником Србиjе Tомиславом Николићем.
 
Николић jе истакао да jе Филе човек коjи jе за време свог мандата изменио слику о Србиjи и да jе све време jасно изражавао посвећеност и подршку томе да Србиjа постане чланица EУ и да и друге повуче за собом.
"Не очекуjем да EУ на било коjи начин заустави оно што jе Србиjа постигла у европским интеграциjама. Персонална решења су на EУ, а испуњавање обавеза на нама", поручио jе Николић.
 
Указуjући да jе ово кључно време односа Србиjе и EУ и важно поглавље савремене историjе Србиjе, европски комесар jе нагласио да jе наша земља остварила импресиван напредак на путу ка EУ, као и да jе охрабруjуће видети да су грађани на изборима подржали странке коjе су недвосмислено опредељене за EУ.
 
Филе jе навео да jе и током састанка са Николићем нагласио да су три кључна приоритета у наредним месецима побољшање привредног амбиjента, владавина права, односно борба против корупциjе и криминала и реформа државне управе и опредељење за нормализациjу односа са Приштином, као и помирење у региону.
 
EУ jе, како jе нагласио, потпуно опредељена за подршку реформама у Србиjи и у наредном периоду повећаће техничку и стручну помоћ.
 
Председник Србиjе jе рекао да jе Филе човек коjи jе дужност комесара за проширење обављао у моменту када jе Србиjа стигла веома близу EУ, да су његови извештаjи утицали да отпочну преговори, на отварање 14, а можда ускоро и 18 поглавља, додаjући да jе Филе човек коjи jе изменио слику о Србиjи.
"Рекао сам Филеу да бих, без обзира где га пут односе, можда и на вишу функциjу, волео да остане на овоj, jер jе његова посвећеност томе да Србиjа као jедна од главних земаља у региону постане чланица EУ и повуче за собом и остале кандидате веома jасно изражена", рекао jе Николић.
 
Oн jе навео да jе Филе дошао у Србиjу да пружи подршку влади и њеном програму, коjи jе, како jе навео, веома амбциозан и непопуларан за мандатара и владу, али чиjи jе циљ да се у наредних неколико година Србиjа ослободи грешака из прошлости, посебно тога што су грађани у протеклом периоду остали без посла и будућности за генерациjе коjе долазе.
 
Николић jе нагласио да jе веома захвалан Филеу на свему што jе урадио и подвукао да не очекуjе да EУ на било коjи начин заустави оно што jе Србиjа до сада постигла.
 
Председник jе рекао да jе Филе у разговору поменуо неке године у коjима би волео да Србиjа постане члан Униjе и да jе навео да jе добро да Србиjа има циљ.
 
Николић jе нагласио да жели да Србиjа буде у EУ, а да ће се то десити када EУ процени да jе Србиjа испунила све критериjуме.
"Знам да ћемо испуњавањем услова омогућити грађанима да живе у организованоj земљи, земљи владавине права коjа ће бити равноправна са осталима, а сад не осећам да смо баш равноправни са свима у Eвропи", нагласио jе председник.
 
Николић jе рекао да жели да буде jош таквих људи из EУ попут садашњег комесара за проширење коjи у Србиjу долазе неоптерећени предрасудама и без налога коjи стриктно морамо да испунимо.
"Надам се да ово ниjе последња посета у мандату, а знам да ниjе последњи добар потез коjи Филе жели да учини да би Србиjа била на оном месту у EУ коjе заслужуjе", поручио jе Николић.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).