27622174_b.jpg

Вести

09.03.2017. - 17:40

Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је са министром спољних послова Државе Еритреје Османом Салехом

Београд, 09. март 2017. године - Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је са министром спољних послова Државе Еритреје Османом Салехом, који борави у званичној посети Републици Србији.

Председник Томислав Николић је констатовао да су билатерални односи две земље изванредан потенцијал за сарадњу, посебно у области пољопривреде, рударства, информационих технологија, образовања и туризма. „Србија посебно цени принципијелан став Еритреје о непризнавању Косова и Метохије, гласала је против уласка Косова у УНЕСКО и ја сам одликовао председника Исаијаса Афверкија у знак захвалности и пријатељства“, нагласио је председник Николић и додао да је пријатељство две земље искрено, али да сусрети на високом и највишем нивоу морају бити чешћи. Председник Николић је подвукао да је Србија чврсто посвећена пуноправном чланству у Европској унији, али да жели да оснажи пријатељства успостављена за време несврстаних. „Ми нисмо прекидали сарадњу ни са оним земљама које су признале независност Косова, али посебно ценимо пријатеље који су били уз нас у тешким временима. Са тим пријатељима ћемо интензивно радити на учвршћивању сарадње у свим областима“, истакао је председник Србије.

Министар спољних послова Еритреје Осман Салех се захвалио председнику на пријему и истакао да званична посета Србији представља прилику да се унапреди сарадња две земље, у циљу јачања сарадње и укупних односа.

„Еритреја високо цени допринос Србије унапређењу међународних односа и конструктивну улогу у остваривању мира и стабилности. Србија је показала како се поштују принципи међународног права, а проблеми решавају дијалогом. Наше две земље су спремне да развијају међусобну сарадњу у трговини, пољиопривреди, пружању услуга, политичке и економске односе“.

Саговорници су се сагласили да што пре треба конкретизовати сарадњу у смислу потписивања међудржавних споразума, пре свега у области привреде и образовања.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).