41d50fed450d8c2268c7.jpeg

Вести

17.10.2014. - 13:56

С Русиjом у савезништву, Србиjа има и европски пут

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе данас да Србиjа и Русиjа чврсто корачаjу у савезништву и братству, али да Србиjа има своj европски пут.

Николић jе поручио jе да Србиjа и Русиjа имаjу своjе односе на коjе никада ситуациjа у свету ниjе могла да утиче.
"Светска ситуациjа jе веома сложена, али Срби и Руси имаjу своjе односе на коjе никада ситуациjа у свету ниjе могла да утиче, зато што jе Русиjа велики ослонац Србиjи по многим питањима коjа су и за Србиjу веома битна", рекао jе Николић у изjави за Радио-телевизиjу Србиjе на аеродрому Никола Tесла на коме дочекуjе руског председника Владимира Путина.
Oн jе додао да jе Србиjа Русиjи доказ да може да има приjатеље и међу малим државама, коjе такође одржава приjатељство са државама са коjима Русиjа по некад нема прави контакт и разумевање".
Србиjа jе, додао jе, у овом тренутку држава коjоj се обраћаjу сви коjи имаjу некакв сукоб.
"Некад смо у време мира проналазили разлоге да и ми не будемо у наjбољим односима, али мислим да jе то иза нас и да Србиjа и Русиjа чврсто корачаjу у великом приjатељству, савезништву и братству и наравно с тим што Србиjа има своj европски пут и Русиjа никада на то ниjе негативно утицала", казао jе председник Србиjе .
Николић jе навео и да jе посета председника Руске федерациjе Србиjи раниjе договорена и додао да jе постоjала обострана земља да Путин присуствуjе обележавању 70 година од ослобођења Београда.
"Постоjала jе обострана жеља да он присуствуjе прослави ослобађању Београда, а да jа присуствуjем идуће године 9. маjа паради коjом се обележава све што се десило пре 70 година у Русиjи као победа над великим светским злом", рекао jе председник Србиjе.
Oценивши да jе данас за нас велики дан те да председник Русиjе ниjе непознат гост у Србиjи, Николић jе подсетио да jе руски председник у нашоj земљи био недавно и да мисли да ће тако и наставити.
"Mи то дугуjемо потомцима, jер смо Руси и ми увек били заjедно када смо ратовали, посебно када jе Србиjа имала муку", закључио jе Николић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).