caba2999_4.jpg

Вести

02.09.2017. - 12:40

Састанак председника и премијерки Републике Србије и Републике Српске

Председник Републике Србије Александар Вучић је након заједничког састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком и председницама влада Републике Србије и Републике Српске, Аном Брнабић и Жељком Цвијановић, истакао да је формиран тим који ће учествовати у писању Декларације о опстанку Срба.

“Декларација ће обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, право на изучавање и неговање српске културе, право изучавање српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно – историјског наследја и право на информисање на српском језику”, истакао је председник Вучић, додајући да су то сфере обухваћене Декларацијом у складу са свим медјународним, јавно-правним актима.

На данашњем састанку договорено је да се настави инфраструктурно повезивање. Србија  ће са око 5,5 милиона евра помоћи општине у Републици Српској, као и општине у Босни и Херцеговини у којима претежно живе Срби.

Након реконструкције школе "Србија " у Босанском Шамцу, као и школе "Вук Караџић" у Добоју, Србија ће финансирати изградњу дечјих вртића у Требињу и Брчком, као и студенстко-дјачког дома у Власеници. Биће реконструкисане улице на Палама, као и спорстке дворане и трг у Источном Сарајеву. Такодје је  предвидјена и санација моста преко Дрине измедју Зворника и Малог Зворника.

"Србија данас реално гледано је најважнији фактор регионалне политичке безбедности и стабилности и снажан мотор економског развоја", навео је председник Додик те додао да подржава и поздравља скорашњу посету председника Вучића Сарајеву и разговоре са званичницима Федерације, оценивши да таква посета и састанци доприносе стабилизацији укупних прилика.

02. септембар 2017.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).