tan2017-11-7_83518459_0.jpg

Вести

07.11.2017. - 09:49

Састанак са представницима мисије Међународног монетарног фонда (ММФ)

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима Мисије Међународног монетарног фонда, поводом осме, завршне ревизије текућег трогодишњег аранжмана са Србијом.

Током састанка разговарало се о стању јавних финансија, реформама јавних предузећа и јавног сектора, оквиру буџета за 2018. годину, као и о условима за склапање новог аранжмана са ММФ-ом, који не би укључивао позајмицу.

Председник Вучић и шеф мисије ММФ Џејмс Руф нагласили су да је Србија направила озбиљан посао током провођења аранжмана са ММФ-ом, а председник Вучић је изразио наду да ће ММФ остати присутан у Србији и по окончању текућег аранжмана.

„Наставља се јак економски напредак. Без обзира на привремено успоравање проузроковано сушом, сметњама у производњи електричне енергије, предвиђене економске активности остају снажне, подржане јаким растом извоза, јачањем потрошње и улагањима. Услови тржишта рада настављају да се побољшавају уз отварање нових радних места у приватном сектору и значајним падом незапослености. Пројектујемо реални раст БДП-а од 2 посто у 2017. и 3,5 процената у 2018. години“, истакли су представници ММФ-а, који је предводио Џејмс Руф.

Они су нагласили и да се наставља значајан фискални учинак, који је изнад очекиваног. Стопа јавног дуга спустила се за више од 10 посто у односу на 2015. годину кад је била на врхунцу.

Договорени су и кључни параметри буџета за 2018. годину. Приоритет је да се очувају тешко стечена фискална достигнућа, уз подршку иницијативама које подстичу раст, као што је увећање јавних инвестиција и смањење пореских оптерећења на плате, за раднике са ниским примањима.

Преостале структурне недостатке у јавном сектору требало би решавати тако што ће се у потпуности примењивати реформска агенда, а поздрављена је недавна приватизација Галенике, као и побољшања на листама за оцену квалитета пословног окружења, што ће неминовно довести до раста приватног сектора.

Текући аранжман из предострожности у вредности од 1,2 милијарде евра истиче у фебруару 2018. године.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
07. новембар 2017.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).