mogerini_velika.jpg

Вести

19.04.2018. - 23:18

Састанак са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини

Председник Републике Србије Александар Вучић  састао се данас са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

„Анализирали смо Извештај о напретку Европске комисије који је позитиван. Задовољан сам нашим напретком, који је такође примећен од стране ЕУ. Спремни смо да наставимо са реформама, да прихватимо препоруке Европске комисије“, рекао је председник Србије.
 
Он је истакао да су на састанку, осим Извештаја ЕК о напретку Србије, разговарали и о Косову и Метохији.
 
„Питање Косова је најважније питање због којег сам веома забринут. Када дођете до тог питања, онда свакако да ми у Србији имамо много тога да кажемо што је другачије виђење од онога што говоре земље чланице ЕУ и људи у Приштини. Захвалан сам Могерини на њеном посвећеном раду и што смо могли бар да покушамо да решимо проблеме у односима са Приштином“, нагласио је председник Вучић.
 
„Чини ми се и мислим да људи у Србији умеју да цене рад оних који се боре за једнаке стандарде који би се примењивали према Србији и осталима, што није увек случај када смо ми у питању, и то је разлог што имате поштовање код грађана Србије“, поручио је председник Вучић Федерики Могерини.
 
Он је рекао да су разговарали и о поглављима у којима је постигнут мањи напредак, као и о онима где, по мишљењу Европске комисије, напретка није било.
 
„Нисмо се у свему усагласили, али смо спремни да се посебно посветимо унапређењу дела који се односи на владавину права. Спремни смо да чујемо, саслушамо и спроведемо бројне препоруке ЕК по том питању. Сматрамо да тиме радимо добар посао за нашу земљу, правећи бољи правни амбијент, правну сигурност, што је добро за привлачење инвеститора“,  додао је председник Вучић.
 
Федерика Могерини се захвалила председнику Србије на гостопримству и истакла да је Србија урадила велики посао на европском путу.
 
„Отворили смо 12 од 35 поглавља и добри су изгледи да се нова отворе током бугарског председавања Европском унијом. Задовољна сам посвећеношћу и вољом да се иде даље, да се настави са реформама и да се крећете ка ЕУ. Препозната је решеност председника Вучића на европском путу“, рекла је шефица дипломатије ЕУ.
 
Она је додала, поводом  преговора у Бриселу између Београда и Приштине, да договорено мора да се спроведе, посебно истакавши формирање Заједнице српских општина и енергетски споразум.
 
„Европска унија је највећи трговински партнер Србије. Скоро 1,5 милијарде евра је уложено и 2.000 радних места је отворено у Србији“, рекла је  Могерини и додала да ће Србија добити 4 милијарде евра у наредном периоду из буџета ЕУ.
 
"Ми морамо да радимо још више, да имамо већи раст, више фабрика, инвеститора. Немамо другог излаза. Морамо да се боримо мирним средствима и очувамо стабилност у региону“, нагласио је председник Вучић.
 
Председник Србије је изразио наду да ћемо ову прилику, као и Самит у Софији искористити као додатни подстрек не само за напредак у ЕУ, него и за уређење земље, за политички, економски и напредак у владавини права.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).