tan2017-10-12_12569587_1.jpg

Вести

12.10.2017. - 14:59

Састанак са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемелер

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемелер са којом је разговарао о међусобном политичком дијалогу, облицима практичне сарадње и предстојећем сусрету председника Вучића и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга.

Председник Вучић је истакао да је сарадња између Србије и НАТО умногоме унапређена, као и да је појачано узајамно поверење. Он је нагласио да је Србија војно неутрална земља, без намера да тај статус мења, али је чврсто опредељена да сарађује са Алијансом у оквиру програма Партнерство за мир, са циљем очувања трајног мира и безбедности у региону. „Током протеклих 11 година учешћа у програму Партнерство за мир, Србија је остварила значајну сарадњу са државама чланицама НАТО и партнерским државама, примењујући најбоља искуства и стандарде у модернизацији и јачању својих оружаних снага и одбрамбених капацитета“, додао је председник Вучић.

Заменица генералног секретара НАТО Готемелер поновила је став Алијансе да прихвата опредељење Србије да буде војно неутрална, да у томе не види ништа спорно и да то није препрека развоју сарадње са Србијом у бројним областима.

Председник Вучић је рекао да је изузетно важно да НАТО и даље спроводи принципијелан и статусно неутралан однос према КиМ и нагласио да је за Србију НАТО неизоставан фактор регионалне стабилности, а КФОР веома важан фактор безбедности и опстанка српске заједнице на КиМ, као и очувања српског културног и историјског наслеђа.

Тема разговора била је и реализација иницијативе за коришћење повереничког фонда за деминирање и уништавање касетних бомби у Србији, који ће бити реализован уз помоћ холандске Владе.
Фото Тањуг, Драган Кујунџић

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
12. октобар 2017. године

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).