25.01.2017

Сусрет прекретница у односима две земље

Уз државне почасти и интонирање химне "Боже правде" у Лисабону, Томислава Николића примио је португалски председник Марсел Ребел де Соза. Овај сусрет треба да буде прекретница у односима две пријатељске земље, сагласили су се Николић и Де Соза. Николић је позвао португалске привреднике да улажу у Србији.

Приликом сусрета Соуза и Николић су разменили ордења - Принца Хенрија морепловца и Орден Србије са лентом, јавља извештач РТС-а.
"Желимо да ова посета буде важан дипломатски, финансијски културни корак између држава и народа", истакао је Марсел Ребел де Соза.
Обраћајући се новинарима, Николић је рекао да ће Србија са државним врхом Португалије тражити пут ка заједничкој сарадњи, окретању ка будућности као и одржавању корака са светом.
"Све што смо Соза и ја закључили може да севедe на једну реченицу - Србија и Португалија су пријатељске земље и могу много боље", поручио је Николић.
Николић је истакао да може да се оствари моного боља економска сарадња него што је тренутно. Постоје жеља, потребе и могућности, додао је председник Србије.
"Нема никаквог разлога да не направимо бољи резлутат, потребно је само заједничики радити на томе", рекао је Николић.
Николић је позвао представнике португалсикх компанија да посете Србију да и да се лично увере у предности улагања у српску привреду.
Португаске новинаре је занимало да ли могућ нови рат на Балкану.
"Рат није могућ", нагласио је Николић, али је, како је оценио, присуство припадника РОСУ на северу био знак да Приштина хоће да ратује. Поручио је да је Србија учинила све да до сукоба не дође.
"Треба држати отворен дијалог упркос непомирљивим ставова о независности Косова", закључио је Николић.
Мирољубиве напоре Србије подржао је португалски председник, оцењујући да неки не желе да схвате политичку реалност.
 
 
На почетку дводневне посете Португалији, Николићу је приређен свечани дочек са војним почастима у манастиру Жеронимо уз интонирање химни.
"Велика ми је част да се налазим у једном од најлепших манастира на свету и да у његовим украсима спознам вашу величанствену историју", истакао је том приликом председник Николић.
Председник Србије је од Созе добио Орден Принца Хенрија морепловца, за нарочите заслуге у унапређењу односа Србије и Португалије, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.
Николић је уручио Орден Републике Србије на ленти председнику Португалије за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између две земље.
Двојица председника разговарала су у четири ока, а одржан је и састанак две делегације.
Две делегације положиле су и венце на гроб националног португалског песника Луиша де Камоеша.
Током посете, којом се обележава јубилеј од 135 година од успостављања дипломатских односа две земље, Николић ће се састати и премијером Португала Антониом Костом, као и председником Парламента Едуардом Фером Родригесом.
Предвиђен је и сусрет са градоначелником Лисабона Фернандом Медином, а том приликом ће бити потписан документ којим се Републици Србији предаје на употребу црква-капела Светог Христа.
Николићу ће бити уручени и кључеви града Лисабона.
 
Видео материјал церемоније свечаног дочека са војним почастима председника Републике Србије Томислава Николића у манастиру Жеронимо можете преузети са линка  https://wetransfer.com/downloads/e2cce85c1cd69389fd58cf70e8b1293c2017012...
 
Видео материјал састанка председника Републике Србије Томислава Николића и председника Републике Португалије Марсела Ребела де Созе и доделе ордена можете преузети са линка https://wetransfer.com/downloads/ef23c8cab48081a27eb0a9131d34a31f2017012...
 
Председник Републике Португалије Марсело Ребело де Соза уручио је Орден Принца Хенрија морепловца председнику Републике Србије Томиславу Николићу за нарочите заслуге у унапређењу односа Републике Србије и Републике Португалије.
 
Председник Републике Србије Томислав Николић уручио је Орден Републике Србије на ленти председнику Републике Португалије Марселу Ребелу де Сози за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње између Републике Србије и Републике Португалије.
 
 
Фотографије са: церемоније свечаног дочека са војним почастима, полагања венца на гроб Луиша де Камоеша, састанка председника Републике Србије Томислава Николића и председника Републике Португалије Марсела Ребела де Созе, као и фотографије доделе ордена можете преузети са линка https://wetransfer.com/downloads/1f3bfa25bcb50b1e3d6f589b48a318e72017012...
 
 
Видео материјал полагања венца на гроб Луиша де Камоеша, обиласка манастира Жеронимо и уписа у књигу почасних гостију можете преузети са линка https://wetransfer.com/downloads/6daabff4f79c514c3ed7bc22c8a9ef242017012...
 
Председник Републике Србије Томислав Николић обишао је манастир Жеронимо и том приликом уписао се у књигу почасних гостију. “Велика ми је част да се налазим у једном од најлепших манастира на свету и да у његовим украсима спознам вашу величанствену историју“, истакао је председник Николић.
 
Видео материјал дочека председника Републике Србије Томислава Николића у Палати Белем можете преузети са линка https://wetransfer.com/downloads/45aa17e9a641b330a177806626df7a6c2017012...
 
Видео материјали и фотографије који се налазе на линковима слободни су за коришћење.