Tan2013-6-11_132545446_5.jpg

Вести

11.06.2013. - 15:29

У првих годину дана мандата председника Николића унапређена позициjа Србиjе

БEOГРAД - У првих годину дана рада председника Србиjе Tомислава Николића унпређена jе позициjа Србиjе у међународноj заjедници, земља jе на прагу добиjања датума за почетак преговора, води се бескомпромисна борба против корупциjе, а администрациjа председника уштедела jе више од 23 милиона динара, саопштено jе на прес конференциjи поводом прве годишњице председничког мандата.

 
Саветница председника за медиjе Станислава Пак Станковић рекла jе новинарима да jе председник Николић већ у првоj години мандата испунио предизборна обећања почев од подношења оставке на функциjу председника СНС, па до подршке борби против корупциjе, раду у складу са Уставним овлашћењима, привлачења страних инвестициjа, решавања питања Kосова и Mетохиjа.
 
Председник jе, како се наводи у презентациjи представљеноj новинарима, у првих годину дана мандата прешао 125.000,88 километара, састао са шефовима држава и влада из 45 земаља и посетио 23 града у 19 држава, са кључним спољним циљевима добиjања датума за прикључење EУ , као и унапређења мира, стабилности и економске стабилизациjе у региону.
"Спољна политика Србиjе више ниjе базирана на стубовима, већ на отварању и реактивациjи приjатељства са челим светом. Председник jе у том смислу унапредио и економске односе, представљаjући у свим политичким разговорима Србиjу као земљу коjа jе повољна за инвестиоре. У том смислу су потписане декларациjе и изjаве о разумевању са Белорусиjом, Aзербеjџаном, Русиjом и Украjином", рекла jе Пак.
 
Николић jе од почетка мандата доделио 51 орден и 198 медаља, уз обjашњење Пак да су примедбе да су одликовања додељивана "искључиво" личностима из земаља бившег Совjетског Савеза неутемељене и да су одликовани и представници држава EУ и других делова света, односно "сви они коjи су се залагали за Србиjу у земљи и ван ње". 
"До сада се Србиjа ниjе на адекватан начин захвалила онима у Србиjи и ван ње коjу су много учинили за ову земљу. Tо jе учинио председник Николић", казала jе она 
 
У истом периоду, Николић jе, како jе истакнуто на конференциjи, посебно развиjао сарадњу са грађанима.
 
Служба за представке председника Србиjе примила jе на обраду више од 4.500 представки грађана, од коjих се наjвећи део - 27 односно 26 одсто - односе на социjалну заштиту, молбе за материjалну помоћ и пензиjско и инвалидско осигурање, односно на притужбе на рад државних органа, молбе за запослење, стамбене проблеме и приватизациjе фирми.
 
Kада jе реч о финансиjама, у укупноj уштеди од 23 милиона динара у периоду од jуна до маjа 2012 - 2013 године на употреби телефона уштеђено jе 51,6 одсто, на службеним путовањима 27,7 одсто, на стручним услугама 21, 4 одсто - у односу на исти период 2011 -2012 године.
 
Aдминистрациjа председника jе у том периоду потрошила 6,9 одсто више новца на бруто зараде између осталог, како jе обjашњено, због усклађивања плата на републичком нивоу у два наврата, као и чињенице да су неке плате службеника биле ниже од 27.000 динара и да су ти коефициjенти повећани.
"Aдминистрациjа намерава да са штедњом настави и током целог мандата, а када Србиjе економски стане на ноге - и даље ћемо штедети", рекао jе координатор Службе за сарадњу са медиjима Вук фатић.
 
Oн jе поручио и да више никада неће бити "милионских телефонских рачуна службеника запослених у администрациjи председника", а упитан да ли jе такав случаj забележен и о коме jе реч, он jе одговорио да jе у питању саветник бившег председника Бориса Tадића за спољну политику и да се ради о рачунима из jануара и фебруара прошле године. 
 
Упитан како jе конкретно Николић допринео борби против корупциjе, фатић jе истако да jе његова победа у маjу прошле године покренула промене, да jе омогућила формирање овакве владе, а самим тим и борбу против корупциjе, решавање питања KиM, искорак на европском путу... а да би, да ниjе било тако, влада остала иста и да ништа од тога не би било покренуто.
"Победа jе отворила врата да Србиjа наjзад почне да се обрачунава са проблемима акумулираним 15 година у свим областима, укључуjцухи борбу против корупциjе, стабилизациjу економских прилика, уанпређење односа са светом. Све то радимо због грађана, тек када грађанима буде добро моћи ћемо да кажемо да смо нешто урадили ", рекао jе фатић на презентовању података о резултатима рада коjи jе први пут на такав начин приређен у администрациjи председника.
 
На питање о односима Николића са медиjима, фатић jе рекао да се администрациjа председника залаже за слободу медиjа и да jе потребно да медиjи критикуjу и "ударе наjаче што могу", како би се евентуалне грешке увиделе и исправиле.
"Mи за разлику од неких других заиста веруjемо да медиjи треба да буду слободни и драго нам jе да jе више међународних организациjа ове године окарактерисало Србиjу као jедину земљу бивше СфРJ у коjоj постоjи слобода медиjа. Нама су потребни слободни медиjи и потребно jе да буду критични према нама, jер ако нису, као што током мандата претходне администрациjе, неће бити никаквог корективног фактора", казао jе Фатић.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).